Гледаме безплатно близо 40 филма в извънконкурсната програма на „Златната липа“ 2024

След тържествената церемония в залата на Старозагорската опера, която ще започне около 18 часа на 1 юни, фестивалът ще бъде открит с премиерния за България филм от Италия „Все още има утре“ с режисьор Паола Кулинези, която играе и главната роля.

 11.05.2024 09:31
Гледаме безплатно близо 40 филма в извънконкурсната програма на „Златната липа“ 2024

Новото европейско кино ще представи най-добрата си извадка в богатата на заглавия извънконкурсна програма от филмовия фестивал „Златната липа“, който тази година ще се състои от 1 до 5 юни в Стара Загора. Различни теми, различни съдби, различни гледни точки, но обединени от таланта на кинотворците и проблемите на общия ни европейски дом характеризират филмите, които почитателите на кинофестивала ще имат възможността да гледат напълно безплатно, благодарение на подкрепата на Община Стара Загора.

След тържествената церемония в залата на Старозагорската опера, която ще започне около 18 часа на 1 юни, фестивалът ще бъде открит с премиерния за България филм от Италия „Все още има утре“ (на снимката) с режисьор Паола Кулинези, която играе и главната роля. Динамичното действие на филма се развива през 40-те години. Героинята на Кулинези е малтретирана съпруга, притисната от консервативните патриалхални нрави на тогавашното общество, която все пак намира умен начин да отмъсти на съпруга си.

Зрителите на „Златната липа“ ще имат рядката възможност да гледат в извънконкурсната програма и близо 4-часовия филм на именития турски режисьор Нури Бегле Джейлан „Сухи треви“ (2023). Лентата разказва за млад учител по рисуване, който няколко години работи по разпределение в отдалечено село в Анадола. След неочакван обрат в живота на селото той губи надеждите си да избяга от мрачния живот, в който изглежда е заседнал. Шанс това да се промени му дава срещата с млада учителка…

Сред богатия списък със заглавия на автори от 18 европейски държави блестят последните филми на Уди Алън - френско-британската продукция „Чист късмет“ (2023) и на Роман Полански „Дворецът“ (2023), който е италианска продукция. „Интересен акцент в извънконкурсната програма са европейски филми с участието на известни холивудски имена“, посочи Магдалена Ралчева. Такъв е филмът от Испания и Белгия „На ръба“ (2022) с продуцент и изпълнител на главната роля Пенелопе Круз, френският „Фаворитката на краля“ (2023) на режисьора Майуен Льо Беско с участието на Джони Деп и Пиер Ришар, копродукцията между Люксембург и Франция „Господин Блейк на вашите услуги“ (2023) на режисьора Жил Льогардиние с участието на Джон Малкович и Фани Ардан, биографичната копродукция между Великобритания и САЩ с участието на Хелън Мирър „Голда Меир: Желязната лейди на Израел“, френската криминална драма „Анатомия на едно падане“ (2023) на режисьора Жюстин Трие, италианският филм „Шошана“ на известния английски режисьор Майкъл Уинтърботъм и много други.

В извънконкурсната програма зрителите ще видят и много български игрални и документални филми.

Кинофестивалът „Златната липа“ ще представи филмите от своята програма в три зали при вход свободен – Старозагорска опера, РБ „Захарий Княжески“ и Културен център „Стара Загора“. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери Стара | филми | програма | участието | Златната | европейски | липа | режисьора | извънконкурсната | 2023

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори