Да пътуваш със Здравка Евтимова

Ако си в книга в ръцете, това не е просто пътуване, а оставаш да живееш в тази книга, смята писателката. "Много често ми се е случвало да изпусна спирката си на гара "Метал" в Перник и да слезна в Радомир, защото съм се зачела. Добре че имам приятелки в Радомир. А пък имам приятелки, защото съм пропуснала спирката", пошегува се сладкодумната майсторка на късия разказ.

 03.04.2024 13:37
Да пътуваш със Здравка Евтимова

Книгите, пътуването, щастието, добротата - това бяха някои от темите, обсъдени на среща - разговор със Здравка Евтимова. Мястото бе не къде да е, а на старозагорската гара. Срещата бе организирана от библиотека "Родина" и читалище "Димитър Наумов - 1908 г." в старозагорското село Преславен в рамките на инициативата "Четяща Стара Загора 2024". 

Ако си в книга в ръцете, това не е просто пътуване, а оставаш да живееш в тази книга, смята писателката.

"Много често ми се е случвало да изпусна спирката си на гара "Метал" в Перник и да слезна в Радомир, защото съм се зачела. Добре че имам приятелки в Радомир. А пък имам приятелки, защото съм пропуснала спирката", пошегува се сладкодумната майсторка на късия разказ.  "Пътуването е да живееш в историята, която е написал писателят. Така да те хване писателят, че да те вкара в нея, а героите да ти станат все едно познати и щом видиш едно определение веднага да се сещаш, че става въпрос за някой герой. Очакваш нещо да направи този герой и най-хубовото е когато направи това, което очакваш", добави тя.

Здравка Евтимова сподели още, че обича много да пътува - с влак, раздрънкан автобус, кола или самолет. Освен багаж, носи винаги и  лаптоп, купен за 249 лева от заложна къща. 

"Високомерието, високо вдигнатият нос е щит, зад който човек скрива некадърността си. Този човек е неспособен да свърши работата си. Наглостта пречи на човек да достигне до това, за което го е създала природата", убедена е писателката. 

Тя смята, че щастието не е състояние, а усещане, което не може да стои затворено в едно сърце. То прелива от това сърце и се прехвърля на другите хора. 

"Синът ми, например, когато си дойде с шестица по английски е изключително щастлив. Разчиства, оправя си стаята, копае градината на баба си в съседния квартал. Щастието не може да стои затворено в себе си. Прелива, затова добрият човек намира добро. Добрите хора не са нещастни, те са истински щастливи", казва писателката.

Здравка Евтимова припомни и думите на известния швейцарски психолог и психиатър Карл Густав Юнг. Той съветва когато човек е изключително тъжен и е на  път да се предаде, да помисли за някой добър човек, който е направил добро да него. Тогава тъгата ще се махне и чувството, че си обречен, ще изчезне.

Старозагорската публика се срещна още вчера с обичаната авторка. В препълнената зала "Байер" писателката представи новата си книга "Луничави разкаи" и откри поредното издание на "Четяща Стара Загора" за възрастни.

Здравка Евтимова  е носителка на редица литературни награди, сред които Златен ланец, Чудомир, Блага Димитрова, Балканика, Роман на годината 2015 на Националния дарителски фонд 13 века България (за „Една и съща река“). През 2019 г. е присъдена Националната литературна награда Христо Г. Данов – за цялостен принос към българската духовност, а през октомври 2021 г. зрителите на Българската национална телевизия я избират за своя любим български автор. Последният ѝ роман „Резерват за хора и вълци“ бе отличен с Цветето на Хеликон като най-продаваната книга в книжарската верига през 2022 г.

Романи и сборници с разкази на Здравка Евтимова са публикувани не само в България, но и в САЩ, Великобритания, Гърция, Канада, Израел, Италия, Китай, Франция, Сърбия, Северна Македония, Словения. Здравка Евтимова е удостоена през 2023 г. за романа си „Той носи моето мълчание“ с новоучредена награда за фантастика в Съединените щати.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери книга | разкази | Здравка | библиотека "Родина" | старозагорското село Преславен | Евтимова | да пътуваш | старозагорската гара | срещата бе организирана | читалище "Димитър Наумов"

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори