Калин Сърменов представи в Стара Загора изложбата "Светлата страна на нещата"

"Това е една особена техника. Първо върху таблет, след това го печатам, после отгоре с акрил, лакирам, пак акрил, получава се една дълбочина. Започнах да го правя, за да забавлявам децата в семейството ми. Те са на различна възраст, а най-малката е колкото внучката ми. Имат необходимост някой да им помага в представите за света, който изграждат за себе си. И аз рисувам непрекъснато", обясни художникът.

 04.06.2024 12:56
Калин Сърменов представи в Стара Загора изложбата "Светлата страна на нещата"

Нямам никакви претенции за рисуването за професионализъм. Отдавна не си изкарвам хляба с това, правя го за удоволествие, каза при откриването на своята авторска изложба "Светлата страна на нещата" актьорът Калин Сърменов, който е и директор на Сатиричния театър "Алеко Константинов" в столицата.

Той разказа, че е започнал да рисува през последните две години и е бил провокиран от своите деца. "Това е една особена техника. Първо върху таблет, след това го печатам, после отгоре с акрил, лакирам, пак акрил, получава се една дълбочина. Започнах да го правя, за да забавлявам децата в семейството ми. Те са на различна възраст, а най-малката е колкото внучката ми. Имат необходимост някой да им помага в представите за света, който изграждат за себе си. И аз рисувам непрекъснато", обясни художникът.

Идеята за изложба пък дошла от дъщеря му. Така, първата изложба се появява през януари в столична галерия. Когато оставил картините, авторът им се зачудил как ще спинкат без него и той какво ще прави без тях.

"Връзката ми с тях е на любителско ниво, така е много хубаво, защото са ми като бебета. Онзи ден като ги подредих тук, в Операта в Стара Загора, си ги гледах и не ми се тръгваше. Към всяка картина има забавни текстове и "носят един допълнителен вкус към сериозната несериозност", добави още художникът актьор.

Картините на Калин Сърменов се показват в изложба за втори път. 

Всъщност, изкуството не е чуждо за семейството му, неговата баба е била художничка, баща му пък е бил музикант. "Понеже вкъщи френският беше задължителен, баба много държеше на това. Но се измъквах, защото бях художник", разказа още забавният актьор.

Като изключителна определи изложбата Магдалена Ралчева, директор на Международния кинофестивал "Златната липа" 2024. При откриването проф. д-р Ани Златева акцентира върху това, че картините на Калин Сърменов показват не просто отношение към изкуството, а и факта, че са сътворени от човек, който обича изкуството, професионалист, използвал умело няколко техники и игра със светлина.

Зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева обеща талантливият художник да гостува отново със свои творби в града на липите.

16-те картини остават във фоайето на Държавна опера - Стара Загора до 20 юни. Изложбата е част от програмата на международния кинофестивал "Златната липа" 2024 в Стара Загора.

Автор: Светла Тенева

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | Изложбата | страна | представя | Калин | нещата | Светлата

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори