Откриват експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024 в зала „Лубор Байер“

Изложбата е съставена от 60 произведения на 24 старозагорски автори

 05.07.2024 15:06
Откриват експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024 в зала „Лубор Байер“

Представителството на СБХ Стара Загора кани ценителите на изобразителното изкуство и гостите на града на откриването на експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024. То ще бъде на 5 юли от 18:00 ч., в дома на старозагорските художници – изложбена зала „Лубор Байер“.

Събитието се е превърнало в традиция за групата на художниците в града. Началото на изложбата е поставено през 2016 г. като идея на покойния вече доц. Злати Златев, а настоящето издание е девето.

„Сякаш за тези години основният проблем, който поставя изложбата, е търсенето на границата между живописта и рисунката, както и между скулптурата и малката пластика. И ако в близкото минало тези категории са ясно диференцирани, то в съвремието ни тези граници се размиват. Именно затова и настоящата изложба може да се обедини под заглавието „Живописни измерения на рисунката“. Въпреки „залитането“ в областта на живописта на част от творбите, това не бива да бъде мислено непременно като слабост на изданието. Напротив, всяко едно визуално размишление по посока на проблема обуславя необходимо общо поле в което се разисква въпроса за границите. По този начин независимо в каква степен всяка една творба засяга този въпрос, тя се асоциира с въпроса заради общото поле в което е позиционирана. Но къде всъщност е поставена границата между рисунката и живописта, между скулптурата и малката пластика и има ли изобщо граница, ще покаже именно изложбата по време на официалното откриване“, споделя д-р Милен Алагенски, председател на  СБХ - Стара Загора.

Желаещите ще имат възможност да разгледат експозицията до 27 юли. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Изложбата | тези | пластика | рисунката | живописта | Експозицията

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори