Стара Загора е бяла и червена

Баба Марта идва утре, пъстри предложения очакват всички, които спазват традицията да подаряват мартенички.

 29.02.2020 14:21
Стара Загора е бяла и червена

Стара Загора е бяла и червена. Търговците на мартеничките предлагат разнообразие от традиционния символ за Първи март. Купувачи, разбира се, не липсват. Тези, които обичат да спазват традицията и все още не са се подготвили за празника, са в трескаво оглеждане на предложенията. Редят се, разглеждат, изчакват, купуват или се колебаят. Други са затруднени в избора заради изобилието от красиви мартеници.

Тази година отново сръчните майстори на пролетните символи са се постарали да изработят мартенички за всеки вкус и за всяка възраст. Сред детските атрактивни са популярните герои от филмчетата. Наперен Петльо също събира симпатии. Всякакви коли, мотори, Смърфове, Батмани и Машки и куп цветни образи очакват най-малките, които ще бъдат зарадвани от Баба Марта. Добрата старица също се предлага като вариант. 

Разбира се, класиката си остава: Пижо и Пенда са най-често срещаните символи. Те са подходящи за всички. Има ги в различни размери, като по-едрите Пижо и Пенда са специално изработени за офис или дом, обясняват търговците. Сред най-търсените мартенски артикули са тези за ръце. Майсторите също са се отдали на фантазията си и предлагат интересни видове от усукани бели и червени конци с различни орнаменти.

Първи март е един от най-любимите празници на малки и големи. С него поставяме символичното начало на пролетта и прераждането на природата.

Според народните вярвания Баба Марта е или стара и куца жена, или млада и хубава девойка, но и в двата случая олицетворява слънцето и пролетта. Легендите и преданията също са разнобройни. В една от тях се разказва, че Баба Марта е сестра на Малък и Голям Сечко и винаги е сърдита, защото двамата й братя все правили пакости.

Мартеницата пък е един от най-обичаните символи. Белият цвят символизира чистотата, невинността, новото начало, а червеният олицетворява животът, зачатието, енергията на слънцето и плодородието. 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | Баба Марта | мартеници | търговци

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори