2024 година е знаменателна за Яворовата почит

Тържеството започна в родната къща на гениалния български поет, публицист, драматург и революционер. Символичният огън на Яворовата поезия запали Иван Гранитски - литературен критик, публицист и собственик на издателство "Захарий Стоянов" в родната къща на поета.

 14.01.2024 14:51
2024 година е знаменателна за Яворовата почит

"Яворов носи огромния заряд на гения заедно с тежката си и изпълнена с превратности съдба, която  определя той да напусне земния свят в разцвета на живота си. Отиде си едва на 36 години, но пламенното му творчество, безсмъртните му стихове, кипящите от чувства и трагизъм драми няма как да бъдат забравени. За вас е гордост да бъдете негови наследници!", каза областният управител Ива Радева на откриването на традиционните Яворови януарски дни в Чирпан. Радева и нейният заместник Методи Марков присъстваха на тържествените прояви в първия ден по повод 146 години от рождението на Пейо Крачолов Яворов.
 

Тържеството започна в родната къща на гениалния български поет, публицист, драматург и революционер. Символичният огън на Яворовата поезия запали Иван Гранитски - литературен критик, публицист и собственик на издателство "Захарий Стоянов" в родната къща на поета.  По думите му Чирпан е велик град, защото е просветлен от светлината на словото на Яворов, което има три проявления – социално, национално и духовно пробуждане. Тържеството започна с изпълнение на стихотворението „Две души" от десетгодишната Жанет Костадинова от СУ „Пейо Яворов".
 

Изявени ученици от чирпанските гимназии пренесоха с факелно шествие огъня до паметника на Яворов в градския парк. Зам.-кметът Иван Станчев поздрави гражданите и гостите на Чирпан с 56-ите празници. „Те са своеобразен мост между изкуствата, чрез които отдаваме достойна почит към нашия Яворов - носител на националния дух и въплъщение на универсалните, но и на националните ценности. Радвам се, че именно той е първият Поет, за когото чуват  нашите деца и се гордеят с неговия величествен  талант", каза Станчев.
 

Тържеството във Военния клуб започна със слово за гениалния поет на известната българска поетеса Маргарита Петкова. Последва театралното представление по мотиви на мемоарите „Хайдушки копнения" и очеркът „В тренът" на Пейо Яворов  на  Театралното студио при СУ „П. К. Яворов" с ръководител Стоянка Търгова.
Председателят на 49 НС Росен Желязков приветства в писмо до кмета организаторите на  Яворовите дни и пожелава успех на тържествените прояви: „И днес след 146 години, името на Яворов заема своето достойно място в българската литературна съкровищница. В многопластовото си творчество той пресъздава умело на пръв поглед диаметрално противоположни различни теми, за да се въздигне на пиедестала на българския модернизъм в началото на ХХ век. ".

В поздравително писмо министърът на културата Кръстю Кръстев благодари на организаторите „за достойното съхраняване паметта на една от най-пламенните личности в родната ни история, посветила се на борбите за обединението на българските земи, допринесла за идейното обогатяване на литературата ни. Родолюбивата инициатива има амбицията да съхрани невероятния дух и идеал на световния поет, като допринася за отзвука на това значимо събитие и извън пределите на страната".

На величествения паметник бяха поднесени венци и цветя от Министерство на културата, Посолство на Република Армения Областния управител, народни представители, Община Чирпан, Общински съвет-Чирпан, организатори, институции, граждани и гости.
„Чирпан се гордее със своя именит син - поет и революционер, отдаден на каузата за обединение на българските земи. Тази година е знаменателна, защото Чирпан ще отбележи 110 години от смъртта на Пейо Яворов, 120 години от издаването на биографията на Гоце Делчев, написана от Яворов и 70 години от откриването на къща музей „Пейо Яворов" в Чирпан. Истинският огън са думите, а думите на Яворов са неговият дом", припомни директорът на музея Златина Колева.


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери години | Пейо | Чирпан | огън | Започна | къща | Яворов | поет | родната | публицист

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори