Астероид от желязо може да направи всички ни милиардери

Смята се, че този астероид с диаметър около 224 километра, който сега е на около 518 милиона километра от Земята, е бил разтопеното ядро на планета. Вероятно тя е загубила каменистата си мантия поради сблъсъци с други небесни тела преди милиарди години.

 08.03.2020 10:00
Астероид от желязо може да направи всички ни милиардери

Далеч в космоса лети гигантска топка, състояща се от такова количество метали, че благодарение на нея всеки жител на Земята би могъл да стане милиардер, пише в. „Таймс".

Вероятно никой няма да се изненада, че човекът, който трябва да помогне на хората да стигнат до богатството, може да бъде Илън Мъск. НАСА съобщи, че компанията на милиардера SpaceX ще се присъедини към изследването на астероид, наречен Психея.

Американски учени твърдят, че това небесно тяло, което някога може би е било ядрото на планетата, съдържа метали на стойност 8 000 квадрилиона паунда. Квадрилионът е число с 15 нули. Ако разпределите тези пари сред цялото население на Земята, което сега възлиза на почти 8 милиарда души, получавате около милиард паунда за всеки.

Макар че няма планове за доставката на космическо желязо на Земята, учените се интересуват от приликата на астероида с планетите.

Смята се, че този астероид с диаметър около 224 километра, който сега е на около 518 милиона километра от Земята, е бил разтопеното ядро на планета. Вероятно тя е загубила каменистата си мантия поради сблъсъци с други небесни тела преди милиарди години. Ядрото постепенно се охлажда и се превръща в твърда маса от никел и желязо.

Психея, наподобяващ картоф по форма и разположен между Марс и Юпитер, не е като другите астероиди, които са смес от камък и лед. Следователно, той може да ни даде уникална информация за процеса на формиране на планетата.

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Земята | астероид | американски учени

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори