Астронавт изследва човешкия имунитет и прави шоколадов мус в космоса

Датчанинът Могенсен е на втора космическа мисия от лятото на миналата година. Той пристигна на МКС на 27 август заедно с астронавтката на НАСА Джазмин Могбели, Сатоши Фурукава от Япония и руския космонавт Константин Борисов. С тях на МКС са руските космонавти Олег Кононенко и Николай Чуб и астронавтката на НАСА Лоръл О’ Хара.

 14.01.2024 09:44
Астронавт изследва човешкия имунитет и прави шоколадов мус в космоса

Европейският астронавт Андреас Могенсен, командир на Експедиция 70, която в момента е на Международната космическа станция (МКС), вече изпълни поредица от експерименти в космоса, съобщи пресслужбата на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Датчанинът Могенсен е на втора космическа мисия от лятото на миналата година. Той пристигна на МКС на 27 август заедно с астронавтката на НАСА Джазмин Могбели, Сатоши Фурукава от Япония и руския космонавт Константин Борисов. С тях на МКС са руските космонавти Олег Кононенко и Николай Чуб и астронавтката на НАСА Лоръл О’ Хара.

Могенсен провежда над 30 научни експеримента в рамките на мисията си „Хугин“, която кръсти на името на единия от двата гарвана на раменете на Один, върховният бог в скандинавската митология. Сред тях са изследвания на човешката имунна система в космоса, човешкия сън в орбита, пречистване на вода в космоса. Още в първия месец от мисия „Хугин“ Могенсен се зае с работа по експериментите от астробиология до заснемане на червени мълнии и приготвянето на шоколадов мус в орбита.

В зоната за сън на командира на Експедиция 70 се провеждат два експеримента. Единият е с лампата „Циркадна светлина“, която е проектирана и създадена така, че да имитира светлината при изгрев и залез на Земята и така помага на тялото на датския астронавт да се подготви за сън и да се събуди с настъпването на зората. Тестовете на лапмата започнаха няколко дни, след като Могенсен пристигна на МКС.

Датчанинът, който е европейският астронавт с най-продължителна мисия в космоса досега, провежда и експеримента „Сън в орбита“. Той заспива с устройства със специални сензори в ушите, които измерват мозъчната активност по време на сън.

Почти два часа всеки ден Андреас Могенсен, който навърши 47 години през ноември, докато бе в орбита, спортува и поддържа физическа форма. В условията на микрогравитация човешкото тяло губи костна и телесна маса и затова тренировките са изключително важни. Докато работи и тренира на МКС, в продължение на повече от шест часа всеки ден, той носи  устройството SpaceWear, което събира данни за сърдечния му ритъм, дихателния ритъм и проследява промените в тялото му.

Могенсен участва и в експеримент с виртуална реалност по време на спортните си занимания в космоса. Той използва очила за виртуална реалност, докато тренира на велоергометър. Макар на МКС да няма вятър, който да забавя астронавтите при тренировки, за тях е трудно да се мотивират да въртят педалите по-бързо или за по-дълго време в условията на космическата станция, където екипажите прекарват по половин година в ограничено пространство.

Всяка събота Андреас Могенсен се посвещава на астрофотография. С помощта на камера Дейвис той дори успя да заснеме редкия феномен червена мълния в горната част на атмосферата (Transient Luminous Event) на височина около 40-80 километра над земната повърхност. Благодарение на снимките и видеото, заснето от астронавта на ЕКА, учените на Земята изчисляват, че размерът на червената мълния е приблизително 14-26 километра. Тези явления трудно могат да се изследват от Земята и най-често се наблюдават от космоса с помощта на Монитора за атмосферно-космически взаимодействия (ASIM) на МКС. Камерата Дейвид работи на принципа на човешкото око, като улавя промяната в контраста, вместо да запечатва изображения като обикновените фотокамери. „Снимките, направени от Андреас, са фантастични. Камерата Дейвис работи добре и ни дава високата темпорална резолюция, нужна за улавяне на бързите процеси в мълниите“, обясни Оливие Шанрион, ръководител на експеримента „Тор-Дейвис“ и старши изследовател в ЕКА, цитиран от пресслужбата на агенцията.

Експериментът „Тор-Дейвис“ на Датския технически университет и ЕКА е за изследване на мълниите в горните слоеве на атмосферата и това как биха могли да повлияят върху концентрацията на парникови газове. Той е продължение на експеримента „Тор“ от първата космическа мисия на Могенсен през 2015 г.

Могенсен заснема и Луната в рамките на експеримента Earthshine.

Мисия „Хугин“ включва и кулинарен експеримент. За астронавтите, които се хранят с рехидратирана храна от консерви, приготвянето на истинско блюдо е наистина важно. Експериментът на Френската космическа агенция, който Могенсен провежда в орбита, е в хранителен процесор, в който той вече успя да направи шоколадов мус. Рецептата постигна пълен успех сред астронавтите, с които Могенсен сподели десерта.

Астронавтът на ЕКА провежда също експеримент за пречистване на вода в космоса. Той изпробва мембрани за филтриране на вода Aquamembrane-3, които имитират природни процеси на пречистване. Експериментът Aquamembrane се провежда в контейнер в размерите на куфар, който има няколко помпи. Те изтеглят вода от трите съда за отпадъчна вода на МКС през мембрана. Тя филтрира замърсяванията и отделя чистата вода. Мембраната работи с батерии от 9 волта, което прави устройството енергийно ефективно. След това помпите отвеждат чистата вода от мембраната до три водни контейнера. Чистотата на водата ще бъде проверена на Земята след края на мисия „Хугин“.

Датчанинът участва и в експеримент за изследване на това как човешката имунна система действа при продължителна микрогравитация. Преди полета на Могенсен към МКС учени са взели кръвни проби и проби от слюнката му. По време на мисията си той редовно събира проби и те ще бъдат изследвани след завръщането му на Земята през пролетта. Чрез анализа на резултатите преди и по време на мисията, както и след завръщането на астронавта, учените ще разберат как се променя човешкия имунитет при космическите пътувания. Предишни подобни експерименти показаха, че имунните системи на астронавтите са адаптират бързо след завръщането им от мисии в космоса.

Източник: БТА

Андреас Могенсен направи шоколадов мус в процесор на Френската космическа агенция. Снимка: ESA/NASA

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери космическа | след | Орбита | Земята | вода | мисия | провежда | Космоса | експеримента | Могенсен

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори