В Стара Загора съседи се грижат за цветни градинки

Ярки цветове на хризантеми, зеленина и есен - всичко това накуп в градски условия. Градинките се появяват буквално от нищото благодарение на съседите Дойка Бакърджиева и Иван Христов. Рамо дават и техни помощници - жители на блока. Нито Дойка, нито Иван, имат диплома за градинари, но това не пречи да се справят перфектно. Тя е икономист, Иван пък е механик в автотранспорта. Общото, което ги свързва, е любовта към цветята.

 23.10.2020 13:27
В Стара Загора съседи се грижат за цветни градинки

Ако имате път край блок 2 на ул. "Антон Марчин" в Стара Загора, поспрете и се насладете! Малките неща от деня понякога правят чудеса, а тук малките неща са всъщност цветя. 

Ярки цветове на хризантеми, зеленина и есен - всичко това накуп в градски условияГрадинките се появяват буквално от нищото благодарение на съседите Дойка Бакърджиева и Иван Христов. Иван е запазил в телефона си снимка от преди.

Рамо дават и техни помощници - жители на блока. Нито Дойка, нито Иван, имат диплома за градинари, но това не пречи да се справят перфектно. Тя е икономист, Иван пък е механик в автотранспорта. Общото, което ги свързва, е любовта към цветята. 

"Преди две години, след като санираха блока, от Общината направиха това пространство. Тогава проявихме инициативата да оформим първо тази малка градинка. Имаше едни гуми, но с помощта на по-силните момчета от блока, ги изчистихме. Купихме си арки, цветя и я направихме.  Постепенно разширихме пространството, за да стане красиво и приятно", разказва пред stz24.com как се появява цветното петно пред блока Дойка.

Така, след време, се появяват и другата градинка, в която днес има цвете, на което казват шеговито коронавирус, тъй като се разпространява бързо. То е с ярки розово-лилави цветове.

Последното триъгълниче претърпява пълна промянаИван изчистил камъните и в един хубав ден с бригада от съседи мястото се превръща в градинка. "Помогнаха и от Общинската администрация чрез Николай Стоев, началник на звено "Озеленяване и комунални дейности", спомнят си работливите жители.

От администрацията са ги подпомогнали и с растения, но лично Иван е инвестирал поне 500 лв, за да купи различни. Старозагорецът споделя, че не може да обясни откъде е тази любов към цветята, но те просто му действат като наркотик.

"Друго е човек сутрин като тръгне за работа да погледне цветното петно и да му се порадва, ако вижда камъни и пръст - няма да е същото", категоричен е той.

И до днес за пъстротата и красотата пред блока се грижат двамата. Копаят и поливат с вода от общия водомер на входа, за което засега никой не е протестирал.

Резултатът от техните усилия може да се види от всеки.  Тук има плачеща роза, индийски люляк, туи, плачещи върбички, здравец и други цветя.

Тук са и бебетата, най-новите растения, купени преди дни.

Всички се радват на градинките. Особено красиво и ароматно е напролет и през лятото, когато ухае на рози.

"Една професорка минава много често оттук, споделяла е, че като й е напрегнато, идва и се зарежда емоционално", признава Дойка. Тя и Иван инвестират по час на ден, за да се грижат за градинките. 

"Вместо да мрънкаме и се оплакваме от трудностите, нека вършим нещо полезно, което ще радва всички" , споделят житейската си философия те.

"Не жалим времето, за нас това е като агрофитнес", казват с усмивка и добавят, че все си търсят поводи за нови попълнения. Мечтата им  е край блока да има цветя и зеленина целогодишно, дори и през зимата. 

За целта се надяват да получат зелена светлина на идеята си още едно петно да бъде оформено като градинка, както и тротоар, на мястото на който да посадят дървета.

Има подписка от жители, адресирана до Общината, чака се разрешение.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | блок | цветя | Съседи | грижат | градинка

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори