И какво като е 13-ти?!

Да не допускаме една цифра с интересна символика да обърка работния ни ритъм и ежедневието!

 13.02.2020 07:46
И какво като е 13-ти?!

13-ти февруари е днес. За някои датата може да предизвика притеснение, особено за тези, които се плашат от нейната фаталност. 

Страхът от 13-ката си има трудно име, което психолозите наричат трискайдекафобия или тердекафобия. Този страх се счита за суеверие, историческо свързано с религиозни предразсъдъци. Числото 13 винаги за някои хора и народи е положително, а за други е точно обратното. Счита се в същото време че то носи сила, символика и мистика.

Тринадесет е специално число, дори и само заради това, че почти няма човек, който не се замисля за неговата символика. Фаталната слава на 13 запчова преди окло 700 години и се свързва с Одена на тамплиерите, тъй като тогава са арестувани и избити рицари тамплиери. В Рим древните магьосници също са се страхували от числото Когато са извършвали своите заклинания, те се събирали по 12, тъй като смятали, че 13-тият присъстващ е Дяволът. Не бива да се забравя също, че предателството на Юда е извършено в навечерието на Тайната вечеря, тоест в четвъртък, на 13 число от месеца, когато Луната е в 13-ия си ден (по юдейския лунно-слънчев календар).

В същото време много хора от целия свят смятат, че 13 е щастливото число и дава началото на нов живот. Маите и ацтеките са вярвали, че числото е свято. В тяхната митология небето се състояло от 13 сфери, в календара им в седмицата имало 13 дни. В древния Египет 13 символизирало благосклонността на боговете.

Френският режисьор Клод Льолуш пък, за да докаже, че в числото 13 няма нищо зловещо или магическо, всички свои филми започвал да снима на 13 число, а киностудията си нарекъл Филм 13.

От чисто нумерологична гледна точка 13 се състои от две цифри - 1 означава началото, а 3 - съвършенството, съвършеният ред и цялото значение на числото е да провокира към ново и промяна.

Любопитно е, че според проучване на Центъра за справяне със стреса и Института за фобии в Ашвил, Северна Каролина, повече от 80% от високите сгради в САЩ нямат тринадесети етаж. Голяма част от хотелите, болниците и летищата избягват използването за числото за номеиране на стаи и изходи.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Страх | Няма | някои | число | символика | 13 | фобия | фаталност

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори