Лешоядът Боян живее на турска територия

Помните ли лешояда Боян? Той беше кръстен от екипа ни на Боян Петров – известният наш алпинист и биолог, който преди своето изчезване беше изразил съгласие да стане патрон на кампанията ни за кръщаване на първите лешоядчета.

 07.04.2021 18:02
Лешоядът Боян живее на турска територия

Лешоядът Боян  - една от първите три птици от този вид, освободени в България като част от програмата за завръщане на вида – за момента си е харесал компанията на своите събратя в красивата Турция.

Помните ли лешояда Боян? Той беше кръстен от екипа ни на Боян Петров – известният наш алпинист и биолог, който преди своето изчезване беше изразил съгласие да стане патрон на кампанията ни за кръщаване на първите лешоядчета. За съжаление, това не можа да се осъществи, а това беше нашия начин да реализираме идеята и да дадем израз на неговата съпричастност към каузата за опазване на природата.

Лешоядчето Боян пристигна в България заедно с още два лешояда – Рига и Острава. Младежите бяха транспортирани през юли 2018, като Острава беше доставена лично от екип на зоопарка Острава в Чехия, където е излюпена и отглеждана до момента. Лешоядчето Боян пристигна на летище София, с полет на Луфтханза от Рига – Латвия. И трите птици са дарение от съответните зоопаркове, които сами покриха и средствата за транспортирането на птиците до България.
През годините следяхме съдбата и на трите лешояда. За жалост загубихме Острава твърде рано – през февруари 2019, като тя умря вследствие на отравяне на територията на Гърция.   

Рига се оказа голяма пътешественичка, като повече за нейните скитания, можете да научите тук.

Боян също премина своя скитнически период – първо посети Природен парк Сините камъни, а после се насочи към Къркларели (Лозенград), Турция . След това, Боян премина Босфора и сега се намира в Мала Азия, следвайки южното крайбрежие на Черно море в Турция, недалече от колониите на черни лешояди в Болу и Сакария, а след това към граничния район между Грузия, Армения и Турция. Прекара зимата на границата между Турция и Ирак. На пролет той се задържа отново в района на провинция Исхи – Шекир, където има данни за наличието на колония в района на град Чанкъръ (на турски: Çankırı), северно от Анкара. 

За съжаление, нито една от трите птици към момента не е загнездила в страната, което можеше да се очаква, предвид факта, че това бяха първите внесени в страната птици, които просто нямат колония на същия вид в страната, за да се „прикрепят“ към нея.

Въпреки това, ние се радваме на всеки ден, в който птиците оцеляват в дивата природа, в която ги дебнат безброй опасности – от нормалните природни бедствия и липса на храна или места за гнездене, до свързаните с човека - отрови,  сблъсъци с електропроводи, бракониерски отстрел.

Източник: "Зелени Балкани"

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери България | Турция | беше | Боян | Острава | лешояда | Рига

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори