Навършват се 131 години от рождението на Чудомир

"Прекалено дългата почивка е ръждясване", Чудомир

 25.03.2021 12:00
Навършват се 131 години от рождението на Чудомир

На 25 март 1890 г. е роден Димитър Христов Чорбаджийски - Чудомир. През годините той е бил и читалищен деец и депутат от Петото народно събрание, но през цялото време е писал своите малки, смешни разкази.

Няма как да не си спомним с усмивка за разказите и героите му - Писан Кольо, Нено Сенегалецът и още куп други съмахленци от Казанлък и образи от България.

А как възниква псевдонимът му Чудомир? - Малцина знаят, че идеята е на съселянина на хумориста - Дянко Фурнаджията, който един ден видял фотографията на издирвания с парична награда деец на ВМРО - Чудомир Кантарджиев, и намерил огромна прилика между "терориста" и Митко. Така бъдещият писател и художник-карикатурист първо се сдобива с прякор, а по-късно прякорът му става псевдоним.

Чудомир е името, с което става известен, но използвал и други псевдоними: Брей, Два пъти фан, Фанфан, Дели Димо, Ер малък, Ъ, Максим Гладний, Оскар Бум, Пилот, Мария Василева, Сечко-Бечко, Стрелец, Фанко Фтичката, Чанка-Чунга, Шлук и Яу, Яу, Ч., Чуд. и др.

От края на дните му са останали драсканиците в болницата, нещо като вицове през сълзи. На 26 декември 1967 г. се самоубива в София, като скача през балкона от третия етаж в болницата, в която се лекува.

Той е седмото от осем деца в семейството на Мария Дончева и хаджи Христо Георгиев Чорбаджийски. През 1901 г. завършва началното си образование в родното си село Турия, а през 1904 г. - прогимназия в Казанлък. Намеренията на бащата са синът да стане офицер или търговец; майката на Чудомир го подкрепя в желанието му да се занимава с рисуване.

До 16-годишна възраст учи в Старозагорската гимназия „Иван Вазов". През 1913 г. завършва четирите курса на Държавното художествено училище в София (мобилизиран по време на Балканската война), но се дипломира едва през 1919 г. във връзка с мобилизацията в Първата световна война. Учебният процес го сближава с Георги Машев, който го запознава с Димчо Дебелянов и Людмил Стоянов.

През 1921 г. се жени за своята колежка - художничката Мара Нонова. В периода 1920 - 1932 г. работи като гимназиален учител в Казанлък.

През 1932 г. съгласно един закон, според който при семейните двойки учители единият трябва да напусне държавната работа, Чудомир остава без работа. Канят го да поддържа хумористичната страница на в. "Зора". Не се чувства удовлетворен от тази работа и я напуска през 1940-а. В този период прави няколко пътувания в чужбина - до Рим, Венеция и Римини. "Вдишва културен въздух!", както се изразява самият той.

През 1938 г., за забележителния си принос като краевед, Чудомир става член на Върховния читалищен съвет в Казанлък, през 1965 г. става заслужил деятел на изкуствотоа, през 1966 г. е избран за народен представител в Петото народно събрание, а на 23 май 1967 г. получава званието Народен деятел на културата.

Продължава до последния си дъх през 1967-а да оглавява читалище "Искра" и Историко-етнографския музей в Казанлък.

Най-голяма популярност му донасят кратките му хумористични разкази. Те са издадени в поредица от книги: "Не съм от тях" (1935), "Нашенци" (1936), "Аламинут" (1938), "Кой както я нареди" (1940), "Консул на Голо бърдо" (1947) и др.

През 1937 г. за пръв път участва в национална изложба, заедно с карикатуристите Александър Божинов, Александър Добринов, Илия Бешков и Стоян Венев. През същата година гостува и на Белградската картинна галерия на карикатуристите.

Най-известните си картинни произведения Чудомир представя през последните години на живота си. Серията картини е кръстена "Нашенци" и включва предимно акварели, рисувани в периода между 1932 г. и 1960 г.

Третата си самостоятелна изложба карикатуристът организира 40 години след първата - през 1965-а. Тя е представена в Стара Загора, Казанлък и Габрово, а през 1967 година - годината на смъртта му - и в Пловдив.

В паметта на поколенията Чудомир ще остане с невероятно забавните си къси разкази и незабравимите си карикатури. Героите му са толкова живи и непринудени - и в образ и в реч, че се запечатват силно и трайно в съзнанието.

Използвани са материали на: impresio.dir.bg

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Казанлък | Чудомир | работа | става | През | 1932 | 1967

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори