Нови професии, които дойдоха с COVID - 19

Време за преориентация.

 14.06.2020 09:11
Нови професии, които дойдоха с COVID - 19

COVID - 19 дойде неочаквано и наложи нови правила и нов начин на живот. Оставайки си вкъщи, помислихме как да продължим да работим и да се грижим за себе си и близките си. Така се наложиха на пазара професии, които преди пандемията бяха неглижирани и малко търсени. Сега ситуацията е различна. Ето какво се търси все по-често:

Лични асистенти

Това са хората, които помагат на възрастните, на самотните, на болните, останали без грижа и компания, независимо дали са заболели от COVID-19 или не. Тази професия се счита за рискова, тъй като е възможно да застраши здравето на самите асистенти.

Експерти по проследяване на контакти

Това са специалистите, чиято длъжност е да се обаждат на хора, които са в рискови групи и/или са потенциално заразени. Работата е отговорна и доста напрегната.

Тестъри за COVID-19

Това са хората, които извършват бързите тестове в болниците, офисите и фабриките. Нуждата от тестъри ще стане още по-голяма, след като всички работници и служителите се върнат на работните си места. Очевидно мярката се налага като условие да започнеш работа, затова професията има бъдеще.

Експерти по поддръжката на платформи за осъществяване на дистанционни разговори

При липсата на директно общуване и забраните за струпване на хора, спазване на дистанция, тази професия набира скорост. Разбира се трябват професионални познания, а платформи като Zoom и Skype станаха част от ежедневието на ученици и работещи хора. Организацията и реализацията на една такава среща изискват предварителна подготовка и съответно съпорт през цялото време.

Производители на предпазни средства

Много от шивашките фирми се преориентираха за една нощ. Защитните маски, облекла, шлемове се превърнаха в изключително търсени навсякъде по света по време на пандемията от коронавирус. Макар и голяма част от маските да идваха от Китай, всяка една държава бе принудена да произвежда свои, за да покрие нуждите на населението си. По информация на CNBC, търсенето на маски ще продължи, дори и след премахването на заповедта за задължителното им носене.

Днес пазарът на труда изисква актуални и високоплатени професии, за които българските училища и университети вероятно още дълги години няма да подготвят кадри. Затова вероятната успешна формула за реализация е: класическо висше или средно образование заедно с професионално, което да даде възможнаст да се работи като медиатор, специалист социални мрежи, блогър, специалист зелена енергия и т.н.

В САЩ една професия става много популярна - прегръщач. В делничното напрежение и дефицит на сърдечни контакти тази професия става доста търсена.

Снимка: борса.бг

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери хората | част | Това | една | хора | асистенти | експерти | covid | пандемията | платформи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори