Проучване на изследователи: Романтичните целувки са на поне 4500 години

То е публикувано в изданието "Сайънс" и дава доказателства, че "целувката по устата е съществувала в Месопотамия и Древен Египет" още през 2500 г. пр. н. е.

 20.05.2023 20:06
Проучване на изследователи: Романтичните целувки са на поне 4500 години

Целувката като знак за романтична или сексуална привързаност се практикува от хората поне от 4500 години или хилядолетие по-рано, отколкото се смяташе досега, предаде АФП, като цитира проучване на изследователи от Дания и Великобритания.

То е публикувано в изданието "Сайънс" и дава доказателства, че "целувката по устата е съществувала в Месопотамия и Древен Египет" още през 2500 г. пр. н. е.

"Тази практика обаче може да е много по-стара и да води началото си от праисторически времена", казва пред АФП Тролс Панк Арбюл от Копенхагенския университет, който е съавтор на изследването заедно със Софи Лунд Расмусен от Оксфордския университет.

Специалист по Древния Близък изток, той е изненадан да прочете в научни публикации, че романтична целувка между хора е описана в индийски източник от 1500 г. пр. н. е.

"Знаех, че има и по-стари доказателства от Месопотамия", казва Арбюл, който е експерт по клинописи. В хилядите налични клинописни текстове двамата с Расмусен откриват няколко споменавания на романтични целувки.

Това е достатъчно, за да кажат, че "има ясни примери, показващи, че целуването е било често срещано в древността". Специалистите по темата правят разлика между "приятелско-родителската" целувка и "романтично-сексуална", отбелязва АФП.

Според тях първата изглежда универсална във времето, но втората "не е културно универсална".

Източник: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери проучване | изследователи | доказателства | Месопотамия | романтичните целувки

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори