Световен ден на радиото

БНР чества празника с различни програмни инициативи от самото начало на обявяването му, а за втора поредна година церемонията по връчването на наградите "Сирак Скитник" се състоя в навечерието на Световния ден на радиото.

 13.02.2021 08:24
Световен ден на радиото

По инициатива на ЮНЕСКО, след гласуване на Генералната Асамблея на ООН през 2012 г., за Световен ден на радиото е обявен 13 февруари – рождената дата на радиото на самата Организация на обединените нации.

БНР чества празника с различни програмни инициативи от самото начало на обявяването му, а за втора поредна година церемонията по връчването на наградите "Сирак Скитник" се състоя в навечерието на Световния ден на радиото.

Тази година организаторите от ЮНЕСКО призовават радиостанциите по целия свят да отбележат празника под наслов „Нов свят, ново радио: еволюция, иновация, свързаност“, като честват не само 10-та годишнина на празника, но и навършването на повече от 100 години от началото на радиоразпръскването.

И днес, радиото е най-широкодостъпната медия, която се ползва с най-голямо доверие сред своята изключително многообразна аудиторията. Радиото оцелява през десетилетията благодарение на непрекъснатото си развитие и на силната свързаност със своите слушатели. Затова и мотото на тазгодишното честване е разделено на 3 подтеми:

·  Еволюция - светът се променя и радиото се развива, като повече от век е гласът на нашето общество, а музиката задава ритъма на живота ни.

·  Иновация - радиото използва иновативни подходи и прилага новите технологии, за да се адаптира към непрекъснато променящите се навици, поведение и начин на живот на обществото и аудиторията.

·  Свързаност  - от самото начало на своето създаване радиото играе важна социална роля, като предоставя възможност на хората да се информират и да се чувстват свързани не само с общността и региона, в който живеят, но и с целия свят - дори когато той се преобръща с главата надолу.

Повече информация за Световния ден на радиото можете да намерите на специално създадения от ЮНЕСКО уеб сайт: www.worldradioday.org

Източник: БНР

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | повече | свят | празника | ЮНЕСКО | начало | самото | целия | радиото | аудиторията

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори