Сгъваема бутилка срещу пластмасовите замърсители

Петър и Радина избират за материал за тялото на бутилката висок клас термопластичен копо­лиестер, който е с 43% съдържание на масло от рапица от екологично производство и може да се рециклира многократно след края на живота на продукта, който е поне пет години. Капачката и резбата са от неръжда­ема стомана и също могат да се рециклират.

 22.02.2021 13:30
Сгъваема бутилка срещу пластмасовите замърсители

Минимализираната употреба  на пластмасови бутилки, чаши, чинии, прибори и какво ли още не е особено актуална от 2019 година. ЕС сериозна обръща внимание на замърсяването на планетата и от средата на миналата година поетапно се въвеждат нови правила в употребяването на пластмаса в ежедневието ни.

В същото време се намира вече и отговорен бизнес, както и отделни хора, които търсят начини да намалят използва­нето на пластмаса. Точно такива са двама­та създатели на бутилка за многократна употреба, която след сгъване намалява обема си от 750 мл с 80%, а в разгънато състоя­ние е много стабилна, което я различава от други подобни продукти на пазара.

Първо започва да се занимава с това Петър Захаринов. Ар­хитект по образование, той работи от 10 години в сферата на продуктовия дизайн. Радина Попова пък е завършила маркетинг във Великобритания. Опитът ѝ включва работа за рекламна агенция в България и за биотехнологичен стартъп в Берлин.

Двамата се запознават през 2018 г. в Wallstack – компания, която произвежда модулни системи за преградни стени и бързо сглобяеми изложбени щандове.

Петър Захаринов започва да работи по технологията за сгъване през 2013 г. „Всъщност попаднах на първата модификация, която сега използваме за бутилката, докато експериментирах с едни други структури, които се наричат киригами, но се оказа, че те отдавна са открити, и ги зарязах. Винаги се старая да дълбая в някаква посока, където все още има бели петна на картата“, обяснява Захаринов.

Той се натъква на принцип, с който предмет с цилиндрична форма може чрез сгъване да намали значително обема си, а в разгънато положение да е стабилен. Когато Попова се включва в проекта, започват да мислят какви приложения може да има технологията и как да превърнат иновацията в бизнес.

Компанията е регистрирана официално през октомври 2018 г. Първоначално носи името Hyperfold, но година по-късно се налага да го сменят, след като китайска фирма регистрира марка с името и логото на Hyperfold за Китай, а по-късно и в САЩ. По това време компанията още няма готов продукт и ресурсите да се защитава в съда, затова след консултация с юристи двамата решават да сменят името. „На мен ми беше много емоционално, дълго го обсъждахме, питахме и приятели и стигнахме до DiFOLD (Dimension Fold) като име и сега дори си го харесваме повече“, споделя Радина Попова.

Първоначално решават, че технологията може да помогне за намаляване на обема на отпадъците чрез производство на опаковки, които да се сгъват преди изхвърляне. Обмислят да направят такива предложения на големи компании като Nestle, но бързо виждат, че ще е трудно да ги убедят, без да представят продукт, който да показва нагледно иновацията. Освен това им се иска да търсят начин не само да оптимизират процеса по рециклиране, а да намалява използването на продукти за еднократна употреба.

След като стигат до решението да работят по свой продукт, се спират на бутилка за многократна употреба. „Едно от основни­те предимства е, че е по-компактна от по­вечето силиконови бутилки, които се сгъват на 50% и са нестабилни разгънати. Само с три натискания нашата се сгъва и се получа­ва един уау ефект. Имаш усещането, че рабо­ти като магия“, казва Радина Попова пред FORBES.

След проучване на материали и начини за производство се спират на производител в Китай. Избират за материал за тялото на бутилката висок клас термопластичен копо­лиестер, който е с 43% съдържание на масло от рапица от екологично производство и може да се рециклира многократно след края на живота на продукта, който е поне пет години. Капачката и резбата са от неръжда­ема стомана и също могат да се рециклират.

За да започнат производството на продукта, решават да организират Kikcstarter кам­пания, за което им помага angel инвестиция от 30 хил. евро. Кампанията се оказва супе­руспешна. Заложената цел от 15 хил. долара е постигната за едва четири часа, а до края на кампанията получават подкрепата на 2913 души и събират 136 789 долара.

След успеха на Kikcstarter кампанията два­мата съоснователи на DiFold планират да представят технологията си на големи по­тенциални клиенти като Nestlé, P&G, Aldi, като се надяват да ги спечелят с идеята за въвеждането на сгъваеми опаковки или кон­тейнери за транспорт на насипни стоки. Вече са започнали и разговори с Lavazza.

Освен това DiFold започва да търси ново финансиране, което да помогне за разраства­нето на компанията. Започва и работата по нова краудфъндинг кампания, този път в Азия, тъй като вече има интерес от потре­бители в Япония, Сингапур, Хонконг, Корея. Освен набирането на нови средства Попова и Захариев искат да тестват и възможност­ите на новите пазари.

Информация: FORBES

Снимка: COWALA CREATIVE

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери години | производство | след | края | Попова | освен | продукта | технологията | Захаринов | difold

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори