Стара Загора се готви за празник, идва Ивановден

В миналото се е вярвало, че за да бъде едно семейство щастливо, в дома задължително трябва да има някой Иван. Дори са кръщавали предмети с това име, за да носи късмет на дома. Може би от там идва „От кал да е – Иван да е!”

 05.01.2021 11:20
Стара Загора се готви за празник, идва Ивановден

Имате ли Иван или близък, който празнува на Ивановден? Почти във всеки старозагорски дом отговорът ще е положителен. Близо 13 000 са били имениците през миналата година в Община Стара Загора. 

В миналото се е вярвало, че за да бъде едно семейство щастливо, в дома задължително трябва да има някой Иван. Дори са кръщавали предмети с това име, за да носи късмет на дома. Може би от там идва „От кал да е – Иван да е!”

Ако празникът е вкъщи и не го подминете, ще ви трябват две основни неща  - трапеза и подаръци. Прието е на имен ден да не се кани, а дори има поверие, че ако на Ивановден не дойдат гости, не е добре!

Сега обаче ситуацията е извънредна, така че колкото е по-скромно отбелязавеното, толкова ще е и по-здравословно. 

Във времето на COVID-криза подаръците не са задължителни, или ако ги купим, ще го направим според възможностите си. Така ще е и с трапезата. Всичко, което е подарено с любов, може да зарадва Иван, Ивайла и всички останали производни.

Интернет пространството е препълнено с предложения. Сред тях са тениски със закачливи надписи за имениците от двата пола или, например, дъска за рязане, в която задължително присъства името Иван.  Ако вече е късно да изненадата близък човек, запазете идеята за догодина!

Подходящи са и чашите със закачливи послания, предназначени за тези, които ще почерпят на Ивановден.

Най-лесно може да се избере подарък за дете. Играчки, книжки, дрешки, малките именици се радват на всичко.

Всъщност, на 7 януари, православните християни почитат паметта на Св. Йоан Кръстител, който е наричан още "Предтеча", поради факта, че е подготвял хората за раждането на Исус Христос. Той е негов кръстител и е последният старозаветен пророк.

Обредите и обичаите, които се изпълняват на Ивановден, се свързват с очистителната сила на осветената вода на Йордановден. "Мръсните дни" вече са отминали и хората обръщат поглед към сбъдването на предвещанията за здраве, щастие и берекет.

Ивановден поставя край на периода, в който бродят маскираните новогодишни дружини. В някои райони на страната „главатарят” на кукерите, бива окъпан за здраве, след което събира всички на празнична трапеза в дома си, която завършва с празнично хоро.


На имен ден не се кани, а дори има поверие, че ако на Ивановден не дойдат гости, не е добре! Така че задължително пригответе богата трапеза, за да посрещнете всички гости. Празникът не е постен, така че на трапезата може да сложите различни месни ястия – свински ребра, луканка, кървавица, баница, кисело зеле, ошав и разбира се варено жито, което присъства на всички обреди в България.
Имен ден празнуват: Иван, Иванка, Иванина, Ваньо, Ваня, Ванина, Йоан, Йоана, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана и Яна.

Още за Традиции и обичаи на Ивановден | LifeStyle Framar.bg от Framar.bg: https://lifestyle.framar.bg/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BDНа имен ден не се кани, а дори има поверие, че ако на Ивановден не дойдат гости, не е добре! Така че задължително пригответе богата трапеза, за да посрещнете всички гости. Празникът не е постен, така че на трапезата може да сложите различни месни ястия – свински ребра, луканка, кървавица, баница, кисело зеле, ошав и разбира се варено жито, което присъства на всички обреди в България.

Имен ден празнуват: Иван, Иванка, Иванина, Ваньо, Ваня, Ванина, Йоан, Йоана, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана и Яна.

 

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери дома | Стара Загора | здраве | Иван | Ивановден | къпят | идва

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори