Старозагорски ученик подготвя изложба с над 300 пътували пощенски картички

Председател е на Съвета на младите омбудсмани в Стара Загора, а интересите му са насочени към историята, фамилната принадлежност и опазването на българските ценности. В края на ноември Кристиан подреди изложба "В памет на прадядо ми Райчо Конов, виден старозагорски търговец" в Регионална библиотека "Захарий Княжески". Там той показа ценни снимки, вещи, документи от семейния архив.

 01.02.2024 17:52
Старозагорски ученик подготвя изложба с над 300 пътували пощенски картички

Той е Кристиан Конов и е единадесетокласник от Професионалната гимназия по облекло и хранене "Райна Княгиня" в Стара Загора. Един от активните млади старозагорци с любопитен поглед към миналото.

Председател е на Съвета на младите омбудсмани в Стара Загора, а интересите му са насочени към историята, фамилната принадлежност и опазването на българските ценности. В края на ноември Кристиан подреди изложба "В памет на прадядо ми Райчо Конов, виден старозагорски търговец" в Регионална библиотека "Захарий Княжески". Там той показа ценни снимки, вещи, документи от семейния архив.

Ученик подреди изложба "В памет на прадядо ми Райчо Конов, виден старозагорски търговец" 

Днес ученикът подготвя друга изложба - с пътували пощенски картички от личната му колекция. Една голяма част са закупувани от аукциони и битпазари. "Картичките говорят само като ги погледнеш", споделя пред stz24.com Кристиан.  "Когато са изпращани, хората не са знаели дали ще достигнат до своя получател. Някой е чакал да дойде писмото, да го вземе, да го отвори, има някаква тръпка в това. Не е както е сега - да получиш съобщение по мобилния телефон", допълва той. 

Това са едни от последните закупени от Кристиан картички

Една много малка част са от семейния архив. От аукцион на арх. Христо Димов, например, Кристиан успял да закупи пощенски пликове и едно писмо до дъщерята на архитекта  Пенка Димова. От друго писмо се разбира за любопитна случка: как чуждестранен преподавател се извинява на Пенка Димова, тъй като е счупил бутилка вино, която му е подарена от баща й. 

В колекцията на ученика има и съвременни картички - последната е от Музея на сатирата в Габрово.

Иначе 17-годишното момче има зад гърба си редица интересни инициативи в качеството си на председател на Съвета на младите омбудсмани и член на Младежкия общински съвет. Казва, че винаги му е било интересно да бъде в услуга на хората и да помага както може. В края на миналата година бе номиниран за приза "Добрият Самарянин", след като инициира събиране на средства за недоносените бебета, което са в Клиниката по неонатология в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". Участва и в инициативата "Чудната елха", чрез която бяха закупупени  материали и пособия за децата от Центровете за настаняване от семеен тип. Организира и изработката на дървени къщички за книги, дарени на Зоопарка в Стара Загора.

Открил е още един човек, от когото може да научи много.  Това е старозагорският омбудсман Иванка Сотирова. "Тя вдъхновява със своята интелигентност и отдаденост на работата с младите хора. Освен работните срещи и събития, в които участваме, отделяме време за разговори за младежта и образованието", добавя ученикът. 

Поредното предизвикателство ще е провеждането на новото издание на викторината "1000 причини да се гордеем, че сме българи". Предстоят разговори кога и къде да бъде подредена изложбата с интересни картички.

Автор: Светла Тенева


 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | Кристиан | старозагорски ученик | Конов | подготвя изложба | над 300 пътували пощенски картички | единадесетокласник | Професионалната гимназия по облекло и хранене "Райна Княгиня

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори