Ученик подреди изложба "В памет на прадядо ми Райчо Конов, виден старозагорски търговец"

Куфар, два джобни часовника, шишенца от парфюми, седефени копчета, личният фирмен печат, бурканчета и кутийки с пудри и кремове са някои от интересните експонати. Идеята за организирането на изложбата е от почти година, когато започнах практика в Регионалния исторически музей в Стара Загора, покрай проучванията и музейната работа реших да я направя", припомня пред stz24.com Кристиан.

 28.11.2023 15:15
Ученик подреди изложба "В памет на прадядо ми Райчо Конов, виден старозагорски търговец"

Изложба „В памет на прадядо ми Райчо Конов, виден старозагорски търговец" бе открита в Регионална библиотека "Захарий Княжески". Организатор на събитието единадесетокласникът от Професионалната  гимназия по облекло и хранене "Райна Княгиня" в Стара Загора Кристиан Конов - правнук на търговеца.  

Във фоайето на първия етаж на библиотеката могат да се разгледат снимки, вещи, документи от семейния архив.

Куфар, два джобни часовника, шишенца от парфюми, седефени копчета, бурканчета и кутийки с пудри и кремове са някои от интересните експонати.

Идеята за организирането на изложбата е от почти година, когато започнах практика в Регионалния исторически музей в Стара Загора, покрай проучванията и музейната работа реших да я направя", припомня пред stz24.com Кристиан.

Френската газова лампа, сребърен нож за отваряне на пощенски пликове, шишенце за изпомпване на парфюмите, семейният портрет, който е на плаката за изложбата са сред ценните находки. Да ги открия по мазета, тавани и сeмейни жилища не беше толкова лесно, след това трябваше да се реставрират, признава Кристиан. 

Портретът е от около 1940 година и е с оригиналната рамка, а снимката е запазена от времето, в което е направена.  

Фотоапаратът на прадядото на Кристиан, личният фирмен печат и везна също могат да бъдат разгледани в експозицията. 

Райчо Георгиев Конов е роден в Стара Загора през 1896 г. Умира през 1962 г. Магазинът му се е намирал в къща на улица „Цар Симеон“, в центъра на града, пред стария Универсален магазин – Гиганта, както е познат на старозагорци. На партера – магазинът, на горния етаж е било жилището на семейството.

"Информация за търговеца откриваме в старозагорските вестници и в пътеводителя „Стара Загора“, издаден през 1937 г.", разказва Снежана Маринова, краевед-изследовател. 

От намерения фирмен печат и от реклами в старозагорските вестници става ясно, че се е именувал Магазин за парфюмерия и санитарен магазин „Малката Виолетка“ - на името на дъщерята на собственика – Виолета. Семейство Конови има две деца – Виолета и Георги. Виолета е дългогодишен преподавател в Руската гимназия в Стара Загора, а Георги служи в Строителни войски. Райчо Конов членува в старозагорското колоездачно дружество. На 6 май 1936 г. е награден с Орден за храброст за участие във войните като част от Колоездачното дружество в Стара Загора.

Изложбата може да бъде разгледана до 22 декември 2023 г.

Автор: Светла Тенева

Снимки: РБ "Захарий Княжески"

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | вещи | Виолета | дружество | Райчо | 2023 | Конов | прадядо | правнук

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори