Строителен техник изработва красиви купи и плодове от дърво

Майсторът е по професия строителен техник, но от десетина години има хоби - да прави различни изделия от дървен материал. Плодовете изглеждат като истински, а купите са с уникални форми. "Не го правя, за да печеля пари, а за мен е по-важно хората да го харесат", разказва пред stz24.com Георги.

 08.01.2024 13:32
Строителен техник изработва красиви купи и плодове от дърво

65-годишният Георги Радев изработва красиви изделия от дърво, сред които купи и плодове.

Майсторът е по професия строителен техник, но от десетина години има хоби - да прави различни изделия от дървен материал. Плодовете изглеждат като истински, а купите са с уникални форми.

"Не го правя, за да печеля пари, а за мен е по-важно хората да го харесат", разказва пред stz24.com Георги.

"Интересно ми е как от едно дръвче, което става само за печката, всъщност се получава нещо красиво. Като усетиш дървото, се запалваш още повече по дърводелството", допълва той. 

Случайно успява да вземе малък струг за металообработване, като не е имал първоначално намерение да се занимава с изработка на дървени изделия. Постепенно оборудва гаража в работилничка, казва "добре дошъл" и на дърводелския струг и всяка свободна минута инвестира в хобито си. "Изхвърлих колите и сложих машините", припомня с усмивка майсторът как е започнал. 

Първо е правил свещници, следват купите, плодовете, комбинации от дърво и смола и др. Участва и в базари, където излага изработеното.

Не всичко обаче върви по мед и масло, в занаята има и трудности. Всеки от пръстите е претърпявал трудова злополука, заради рисковете на професията. Майсторът внимава винаги щом пусне машините, но понякога белите се случват, колкото и да не ги искаш.

Трудно се намира и дървен материал. Когато го има, следват ред процедури - трябва да се набичи, да изсъхне, за да позволи да се работи с него.

За една круша, например, за да изглежда почти като истинска, са нужни над час и половина работа. 

65-годишният мъж се старае да измисля нови и нови изделия. 

Георги живее в София и не ползва куриерски фирми, предпочита ръчно да предаде изработеното, за да види как клиентът ще реагира и дали ще му хареса. За да популяризира своята дейност, използва и възможностите на Фейсбук.

Ръчно изработени уникати: продажби, покупки, съвети, взаимопомощ | Facebook

Най-хубавите неща не ги продава, а ги запазва за себе си, споделя още майсторът и си пожелава нови идеи и още по-красиви сувенири през новата 2024 г.

Автор: Светла Тенева


 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери плодове | купи | красиви | изработва | строителен техник

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори