Учени заснеха четири мечки в Западните Родопи

Между 13 и 16 май, екип, включващ проф. Николай Спасов, ас. Асен Игнатов и Мирослав Иванов (ръководител на проекта), проведе теренно изследване в рамките на проекта на "Четири лапи" за подготвяне на новия десетгодишен национален план за действие за кафявата мечка в България.

 27.05.2021 18:00
Учени заснеха четири мечки в Западните Родопи

Проведоха се първите за 2021г. теренни проучвания по проект "Актуализиране на план за действие за вида кафява мечка (Ursus arctos Linnaeus, 1758)", изпълняван на основание АДБФП № Д-34-121/24.08.2020 г.

Между 13 и 16 май, екип, включващ проф. Николай Спасов, ас. Асен Игнатов и Мирослав Иванов (ръководител на проекта), проведе теренно изследване в рамките на проекта на "Четири лапи" за подготвяне на новия десетгодишен национален план за действие за кафявата мечка в България. Изследването бе осъществено в Западните Родопи, в близост до границата на България с Гърция, където мечката е все още във висока численост и плътност. Цел на предвидената серия от теренни проучвания е сравняване на днешното състояние на вида с данните, получени преди около десет години.

Регистрираните следи (индивидуализирани по публикуваната методика на Spassov et al. 2016) и получените данни от поставени фотокапани, дадоха възможност в изследваната област да бъдат забелязани 4 мечки (женска с 2-годишно мече, възрастен мечок и млад 4-5 годишен мечок). Направеният до момента анализ показва, че в изследвания район от Западните Родопи обитават поне 7 мечки. Този брой се приближава до най-високата регистрирана от нас численост (9 животни) от 2011 г.

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери България | проекта | действие | план | Западните | мечки | мечка | Родопи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори