Ще следят с предавател орлето Илия

Орнитолози от Българското дружество за защита на птиците успяха да стигнат до гнездото, да поставят предавателя и да определят пола на пернатото.

 04.08.2022 15:18
Ще следят с предавател орлето Илия

Ново орле, излюпено тази година в гнездо до добричкото село Александрия, се сдоби с предавател, съобщиха от Североизточното държавно предприятие.

Орнитолози от Българското дружество за защита на птиците успяха да стигнат до гнездото, да поставят предавателя и да определят пола на пернатото.

Птицата тежи 2,21 килограма и е от вида Малък креслив орел. Ще се казва Илия, на името на свети пророк Илия. Кръстник е Михаил Илиев от дружеството за защита на птиците, който откри гнездото и в продължение на няколко седмици го наблюдаваше, за да определи най-доброто време за поставяне на предавателя. Той е избрал името заради Александрийски манастир „Свети пророк Илия“, разположен близо до селото с гнездото и с надежда, че светецът ще пази малкото орле. В края на лятото Илия ще отлети за Африка.

През миналата година с предавател се сдоби и малката Александрия. Полетът ѝ към топлите страни също се е следил с предавател, но малко преди да се завърне у нас птицата е изчезнала. 

Десет са орлетата, на които орнитолозите поставиха предаватели, за да следят полета им в реално време. Проектът, по който това се прави, е „Земите и горите на орела“ по програма LIFE на ЕС. Целта му е да бъдат създадени нови местообитания за малкия креслив орел, да бъде опазен вида и да се съхрани биологичното разнообразие на горите у нас.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери защита | Илия | птиците | гнездото | предавател | предавателя

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори