БСП-Братя Даскалови: НЕ на кариера за варовик в с. Тюркмен

Записаното в документа, че добиването ще се реализира със специализирани пробивно-взривни работи, притеснява силно живеещите в околните села – Гранит, Братя Даскалови и съседните брезовски населени места.

 24.08.2023 12:59
БСП-Братя Даскалови: НЕ на кариера за варовик в с. Тюркмен

Стартира събирането на протестна подписка срещу изграждането на кариера за добив на варовици  на 1200 м североизточно от братядаскаловското село Гранит. Инициативата е на БСП-Братя Даскалови, след като дружеството „Арго ерг" внесе в РИОСВ-Пловдив отново инвестиционното си предложение  за изграждане на кариера в концесионна площ „Орманите" (244 дка) в землището на с. Тюркмен, община Брезово, област Пловдив за 35 години.

Записаното в документа, че добиването ще се реализира със специализирани пробивно-взривни работи, притеснява силно живеещите в околните села – Гранит, Братя Даскалови и съседните брезовски населени места. Според хората съществува реална заплаха за сериозна екокатастрофа, тъй като кариерните територии са в непосредствена близост до газопровод и нефтопровод.

"Жителите на община Братя Даскалови настояват да не се сключва договор между дружеството и МОСВ за добив на варовици и изграждане на кариери. Ние сме длъжни да предприемем необходимите действия, за да може компетентните държавни органи да не допуснат тази концесия", категорични са от БСП-Братя Даскалови.

„Тук е  мястото, където сме родени и живеем живота си на обикновени хора, за които е важно, наследеното от дедите ни  да го предадем на следващите поколения.  Искаме да запазим природата, спокойствието и здравето на хората, живота в българските села да се възроди, а не да се унищожава - а подобна кариера това ще направи с нашите населени места", каза общинският съветник  Станка Матева.
Жителите могат да намерят подписката в клуба на БСП (до Община Братя Даскалови) и да  изразят своя протест.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маджара


Маркери места | Братя | Даскалови | населени | села | кариера | Гранит

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори