Бабинден развесели Старозагорските бани и Преславен

На Баните, където беше снежно и слънчево, тържеството събра местни жители в просторната зала на Народно читалище "Хрито Ботев - 1952". Половин час преди 12 часа организаторите от читалището - Маргарита Желева и Пенка Загорова бяха на линия, за да се погрижат за топлото в помещенията и да доизпипат детайлите по празника.

 21.01.2024 18:16
Бабинден развесели Старозагорските бани и Преславен

Чудни празници по повод Бабинден организираха местните читалище в Старозагорските бани и Преславен.

На Баните, където беше снежно и слънчево, тържеството събра местни жители в просторната зала на Народно читалище "Хрито Ботев - 1952". Половин час преди 12 часа организаторите от читалището -  Маргарита Желева и Пенка Загорова бяха на линия, за да се погрижат за топлото в помещенията и да доизпипат детайлите по празника. 

"Тук Бабинден се отбелязва като Ден на знаещите, вещите, можещите хора - това включва знахари, билкари, хора, които са се грежили за душата и тялото на човек. Отдавано е уважение към хората, които са допринесли за селището, в което живеят. По-късно Бабинден се отбелязва и като деня на "бабувалите" - жените, които са помагали за раждането на децата", обясни Маргарита минути преди началото на празника. 

А гостите започнаха да прииждат. Първа влезе медицинската сестра Веска Ташева. Тя е сред най-уважаваните жители тук, нейната помощ е безценна.

Заесно с нея, малко по-късно на най-важната трапеза седна и 90-годишната Йовка Горчева, която е "бабувала". Пред stz24.com тя си спомни за случая, в който е помогнала в домашни условия да се роди живо и здраво момиченце. Майката го нарекла Станка. 

Билкарката леля Милка пък е наследник на една от "бабите" на Старозагорските бани. Вълка е била майка на нейната майка. "Израждала е мен и моят брат", разказа жената, която днес е сред най-добрите познавачи на лечебните растения.

В ролята на знахаря влезе Трифон Трифонов. Той върза червени кончета на 5-годишния Симеон и кака му, като ги благослови да са здрави и щастливи. Момченцето получи благополжелания и от баба Йовка.

По време на честването на Бабинден последва сивмоличното поливане на ръце, а всеки от участниците в ритуала получи кърпа с дъбов лист, който символизира здравето и дълголетието.

След наричанията и даровете, последва поднасянето на пиле и питка. А когато приключи официалната част, започна хумористично-развлекателната. Празничната трапеза очакваше гостите. 

По същото време празникът беше на "висока скорост" в друго населено място в региона - старозагорското село Преславен. 43 жени се включиха в тържеството, спретнато от НЧ "Димитър Наумов - 1908".

"Бабата" пристигна не с каруца, както е било на времето, а с по-съвременно превозно средство.

В ролята на "бабата" бе Кинка Спасова. Тя прикади жените с тамян, полято бе и първото бебе за 2024 година. То е момиченце и се казва София. "Попът" поръси с вода.

Посредва атрактивна програма с хумор, музика, томбола и вицове. 

"Честитихме и на бабите, чиито внучета се родиха през 2023 година. В Преславен имаме 16 бебета", обобщи Стойка Генова, читалищният секретар.

Всички си пожелаха и през следващата година Бабинден да е толкова весел и вълнуващ, а броят на бебетата да става още по-голям.

Дълги трапези, сладки приказки и много хумор изпълниха читалището в старозагорското село. Почти като в приказките яли, пили и се веселили. 

Автор: Светла Тенева 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Бабинден | Преславен | старозагорските бани | развесели | местните читалища | чудни празници | по повод | Ден на знаещите, можещите, вещите хора

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори