В Раднево обявиха кои са екошампионите

Кампанията има за цел да ангажира подрастващите и техните семейства да събират отпадъците си разделно и да ги предават за последващо оползотворяване.

 01.05.2024 19:00
В Раднево обявиха кои са екошампионите

Община Раднево съвместно с организацията по оползотворяване "Екопак България" организираха кампанията "Екошампиони". Това е първата по рода си подобна инициатива, която се проведе между всички училища и детски градини на територията на община Раднево.
 

Кампанията има за цел да ангажира подрастващите и техните семейства да събират отпадъците си разделно и да ги предават за последващо оползотворяване. Над 1379 участника от 6 училища и 5 детски градини и филиалите към някои от тях събраха близо около 1,198 тона рециклируеми отпадъци от опаковки и взеха участие в проведените екоуроци в рамките на кампанията.

Екошампион сред детските градини е Детска градина № 6 с предадени 222,5 килограма разделно събрани отпадъци. От детското заведение имаше 70 участници, което прави по 3,10 кг на участник. Децата от градината бяха подготвили песни за разделното събиране и пеeйки предадоха разделно събрани отпадъци от жълтите чували. На второ място по предадени използвани пластмасови бутилки и кенчета е ДГ Сърнево с 33 деца и 44,6 кг отпадъци, което прави по 1,35 кг на участник. На трето място е ДГ 1 с 1.14 килограма на участник. В класирането на кампанията следват ДГ 2 с по 1.06 кг на участник и ДГ 3 с по 0.64 кг на участник.

Екошампион сред училищата е Първо основно училище „Свети Климент Охридски“ град Раднево с 0,62 кг предадени отпадъци на участник. Следвано от Второ основно училище „Свети Паисий Хилендарски" - 0,61 килограма на участник. На трето място е Средно училище „Гео Милев" - 0,43 кг. Там учениците са събрали 278.8 кг., а броят на участниците 643. В класирането сред училищата следват ОУ „Поп Минчо” село Коларово, Професионална Гимназия „Св. Иван Рилски", град Раднево и ОУ „Св. св. Кирил и Методий", с. Сърнево.

Училищата и детските градини получиха награди предоставени от Екопак България. Наградите бяха раздадени от заместник-кмета на община Раднево, господин Красимир Куртев. Община Раднево изказва своята благодарност към всички участници и нека заедно да оставим своя екологичен отпечатък, като изградим полезни навици у подрастващите, да събираме отпадъците си разделно и по този начин да опазваме природата и природните си ресурси.

Източник и снимка: Община Раднево

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери място | градини | отпадъци | Раднево | сред | Кампанията | килограма | разделно | участник | предадени

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори