Неделя в Стара Загора: Ден за Августиада

Тази година Фестивалът е на гости на Античната улица, а занаятите за първи път са част от събитието. Виното се чувства идеално под небето, на античната римска улица, сред артефакти от древността. Занаятчийският сектор пък посреща всички, които са решили да се запознаят отблизо с това какво са работили дедите ни и как то се е съхранило през времето.

 27.09.2020 13:01
Неделя в Стара Загора: Ден за Августиада

Слънчева неделя получи деветото издание на станалия традиционен в града на липите Фестивал на виното и културното наследство "Августиада 2020". Почитателите на виното, кулинарията и занаятите имаха великолепна възможност да се срещнат "очи в очи" с производители и търговци на подбрани питиета и кулинарни шедьоври, както и със сръчните майстори на старинни български занаяти. 

Тази година Фестивалът е на гости на Античната улица, а занаятите за първи път са част от събитието. Виното се чувства идеално под небето, на античната римска улица, сред артефакти от древността. Занаятчийският сектор пък посреща всички, които са решили да се запознаят отблизо с това какво са работили дедите ни и кой се грижи то да стигне до нас в днешно време.

Божидар Димитров, например, показва как се кове желязо. 

"Изработвам в момента символа "Августиада" върху месинг - по един много стар метод. Рисуването по ларамираната е стилът, в който са изработвали щитовете и броните на войниците", уточнява майсторът пред stz24.com.  Започнал да се занимава с това съвсем случайно, когато станал на 39. Запалил се покрай дъщеря си, която рисувала икони, а днес изработва накити от кована мед. "Генът си стои вътре в дадения човек и рано или късно се проявява", смята занаятчията. 

Eдна от старозагорските вълшебници, която със сръчни ръце, любов и фантазия може да "омагьоса" всеки с прекрасни накити и други аксесоари е Таня Иванова.  "Оценяваме идеята на Търговско-промишлената палата и другите организаторите освен вино и производители на кулинарни изкушения, да имаме и представители на занаятите, защото Фестивалът е и на културното наследство, а ние се чувстваме като част от това наследство", казва тя. 
"Тази година масите са твърде малко, но занапред това ще се разширява, обещаха организаторите", не скрива надеждите си. "Хубавото е, че освен да покажеш направеното има изискване да се покаже как то се прави. На някои от изложенията това не се вижда, а се вижда чужда стока, маскирана като ръчно направена", добавя още. 

Румен Милков от Мъглиж е изложил на своя щанд дърворезба и дървопластика. Малки фигурки, красиви пана, бутикова кутия за ключове са само някои от неговите изделия. С това се занимава от 15-20 години. "Започнах ей така от нищото, но за всяко нещо трябва да знаееш как да го пипнеш, за да стане", навлиза в дълбините на занаята майсторът. За направата на всичко това той използва основно орех. Работи вкъщи, помагат му неговата съпруга и децата. 

"Има нужда да се показват нашите занаяти", признава майсторът и допълва: "Проблемът е, че на много от подобни форуми ни искат високи такси. Аз трябва да продам половината щанд, за да платя таксата. Тук е безплатно в момента. Ние не сме прекупвачи, а всичко минава през ръцете ни."

Съпругата Жасмина дава живот на красиви накити. Всеки от тях носи духа на оригиналност, творчество и стил.  Разказва, че първоначално имала хоби да нижи, да прави нещо от естествени камъни, след като Румен тръгнал по съборите с продуктите от дърво, решили да съчетаят двата вида занаяти. Така, от камъните и дървото, се получават красиви бижута, всяко от които е уникално.

"Дамите ги харесват, защото всяка търси нещо индивидуално, гривните, които изработвам, при тях почти няма повтарящи се модели", обяснява Жасмина.

Христо Николов пък е на щанда за грънчарство. "Моите неща намират приложение в бита, а някои се използват за сувенири", разказва майсторът.

Албена Венкова е от Казанлък и предлага рисувано стъкло и изделия от плъстена вълна. "Обичам да експериментирам с материалите, ароматиратори, шалове, накити, аксесоари, доста неща има", така презентира своите изделия.

"За мое щастие, радвам се, че има интерес към всичко това. Старая се да предложа по нещо за всеки вкус", казва дамата.  

Пекарна "Изкушение" е от пет години на пазара. Работи с хубави и качествени продукти. Бял, пълнозърнест и други видове хляб, бисквитки по стари рецепти и други изкушения са сред предложенията на изнесения щанд на Античната улица. 

Над 30 изложители на вино, кулинарни продукти и занаятчии си дадоха среща с почитателите на пенливия еликсир и вкусните изкушения на тазгодишното издание на Фестивала.

Дегустация на вина предложиха и избите - ROXS WINERY от чирпанското село Винарово и BETTERHALF, която се намира в столицата на пелина - Змейово.

В 16 часа ще бъдат обявени и наградени вината, получили най-много гласове от посетителите на Фестивала и на виното, получило правото да носи знака на Августиада. 30 миниту по-късно е закриването на изданието.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | фестивал | Августиада | наследство | културното | Антична улица

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори