В Стара Загора започна международна конференция за запазване на ловния сокол

По време на конференцията, която се провежда по проект „Живот за сокола“, финансиран от програма LIFE на ЕС, ще бъдат представени над 30 презентации. Лекторите са гости от България, Австрия, Чехия, Румъния, Молдова, Армения, Дубай, Абу Даби и др.

 13.10.2023 10:22
В Стара Загора започна международна конференция за запазване на ловния сокол

В Стара Загора бе открита Международна конференция за ловния сокол.


По време на конференцията, която се провежда по проект „Живот за сокола“, финансиран от програма LIFE на ЕС, ще бъдат представени над 30 презентации.

Лекторите са гости от България, Австрия, Чехия, Румъния, Молдова, Армения, Дубай, Абу Даби и др.

 

 

"Ние от "Зелени Балкани" сме партньори по проекта. Идеята е да се срещнат хора от различни държави, да обменим опит и идеи в името на запазването и повишаване на популацията на ловния сокол.  Всички присъстващи - над 50 човека са специалисти в тази област. Благодарение на усилията на "Зелени Балкани", за над 10 години имаме  освободени в природата 160 малки ловни соколчета, излюпени в Спасителния център", обясни пред stz24.com д-р Христина Христова от Спасителния център.

 

"Близо 40 години птицата беше изчезнала в природата. Тук помагат и местните общности и другите организации. Водеща организация по този проект е Българско дружество за защита на птиците", допълни тя.

 

Приветствие към гостите отправиха домакините, както и зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев. "Община Стара Загора подкрепя проектите на Спасителния център за диви животни, защото те са важни за екологията в града и страната ни. Ще продължаваме в тази посока и занапред" , увери Танев, който пожела успех на форума.

 

 

Презентациите ще дадат подробности за дейностите за опазване на ловния сокол в международен план. В Румъния, например, популацията започва да се стабилизира, а най-стабилна е в Унгария. Интересен ще е и опитът на Китай.

 

В третия ден на конференцията – 15 октомври, е предвидено посещение в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани и околностите на старозагорското село Малко Кадиево, където в рамките на 10 години екипът на Зелени Балкани освободи 160 млади ловни соколчета.

 

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери зелени | Започна | международна | конференцията | Балкани | в Стара Загора | Живот за сокола | д-р Христина Христова

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори