Какво е състоянието на общинските дружества в Стара Загора?

Сградата на ДКЦ-1 е правена с азбест, а такива трябва да бъдат унищожени съгласно съвременните изисквания, посочи на пресконференция председателят на комисията д-р Мариус Кирков, общински съветник.

 23.11.2020 18:06
Какво е състоянието на общинските дружества в Стара Загора?

Сградата, в която се намира ДКЦ - 1, т.нар. бараки, трябва да бъде освободена и съборена, защото не отговаря на медицинските изисквания. Това сочи доклад на временната комисия към ОбС в Стара Загора, която извърши проверка на четири общински дружества в Стара Загора. 

Сградата на ДКЦ-1 е правена с азбест, а такива трябва да бъдат унищожени съгласно съвременните изисквания, посочи на пресконференция председателят на комисията д-р Мариус Кирков, общински съветник.

ДКЦ-1 ползва и зоната на Детска поликлиника на бул. "Руски". Дружеството има 38 специалиста и 24 общопрактикуващи лекари, обслужват почти 30 000 човека. Приходите за годината са над 1, 142 млн лева, показва докладът.

Комисията е проверила и "Дерма гард" (Кожно-венерическият диспансер), който е в двора на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора.

Управителката на дружеството д-р Гърдева е направила свой вариант на дарение във връзка с нейната заплата с цел да задържи специалисти при нея, обясни д-р Кирков. Разполагат с 7 легла, които се ползват при опасни инфекции. Сградата е отоплена с електричество. 155 000 лв са годишните приходи. Обслужват 11 общини. Основната група от хора, които посещават структурата, това са малоимотни хора, са от малцинствени групи, без здравни осигуровки и затова няма големи приходи от това. Единственото им желание към Община Стара Загора е да се направи ремонт на пукнатините на сградата, за да могат да работят спокойно. Лекувани са тежки заболявания, каквото е сифилисът. Изключително добра лаборатория и техника има там. 

Денталният център е с ръководител д-р Иванов. Трима стоматолози, четири сестри, един главен счетоводител, един касиер и един санитар работят в него. Сградата е четириетажна, но не се ползва цялата заради частни собственици, уточни д-р Кирков.

Основният проблем е невъзможността тежко болни и хора със специфични забовяваия не могат да стигнат до кабинетите поради сложното качване, няма и авариен изход. Ослужват Старозагорски, Хасковски и Сливенски регион. Там има много стара техника, сградата е старо оборудвана. Дружеството разполага с рентгенови апарати, сочи още докладът.

Медицински център - 1 е четвъртото дружество, обект на провераката. Приходите са 436 032 лв. "Не висят със загуби към Общината, единствено там се изисква да се подмени нафтовата с газова централа. Молбата е да помогне за подмяна на дограмата. Сградата е качествена, но се изисква да бъде санирана. Желанието е и да се обособят две паркоместа за инвалиди", обобщи д-р Кирков.

Доц. д-р Емил Славов, председател на 11-членна комисия обобщи пред журналисти данните от проверките на Комплексния онкологичен център, Болницата по пневмофтизиатрични заболявания (Тубдиспансера) и Центъра за психично здраве.

Трите болнични заведения със 100% общинска собственост са позиционирани добре на здравната карта на лечебните заведения в Община СтараЗагора и не само, коментира доц. д-р Славов.

И при трите лечебни заведения най-големият проблем е свързан с персонала, тъй като кадрите са в по-напреднала възраст. Финансовите показатели и на трите лечебни заведения през 2019 година са на печалба, но проблемите от финансово естество не липсват, каза още доц. д-р Славов.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери център | дружеството | сградата | управител | бившата | д-р Мариус Кирков

Атанасовден е!
18.01.2021 08:42

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори