В Стара Загора пазители на традициите купуват стрели за Сирни Заговезни

Продават се на цени от 1.50 и 2 лева за бройка. Според продавачите интересът става по-голям с наближаване на празника. Обикновено хората взимат по няколко снопчета, тъй като са за 2-3 семейства, които ще се съберат, за да почетат Сирни Заговезни.

 15.03.2024 13:23
В Стара Загора пазители на традициите купуват стрели за Сирни Заговезни

Стрели за Сирни Заговезни, познати още и като бутурници и тази година се предлагат в района на Централния пазар в Стара Загора.

Продават се на цени от 1.50 и 2 лева за бройка. Според продавачите интересът става по-голям с наближаване на празника. Обикновено хората взимат по няколко снопчета, тъй като са за 2-3 или повече семейства, които ще се съберат, за да почетат Сирни Заговезни. 

Милена Христова си закупи 40 броя за представителите на няколко фамилии. Стреличките ще пропътуват разстоянието от Стара Загора до близко село до Тополовград. 
Ангел Ангелов пък взе, за да ги занесе на правнуците в старозагорското село Хрищени. 

Подготовката за изработка на бутурниците започва много преди Сирни Заговезни. Основното е да се намери подходящ материал, следва и самото дялане и майсторенето, което на пръв поглед изглежда лесно, но си има своите тънкости. 

В търговията със стрелички има и модерен подход. Те се предлагат и чрез социалните мрежи, където също може да се направи покупка на летящите "атрибути" за древния празник.

Иначе обичаят с бутурниците се спазва традиционно в Новозагорско, но е популярен и в някои села край града на липите.

Счита се, че Сирни Заговезни е важен зимно-пролетен празник в народния календар.  На този ден прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове - целуват ръка и изричат: "Прощавай, мамо, тате.." - "Господ да прощава, простен да си!", е отговорът.

Характерен обичай за този ден е паленето на огньове (клади), а след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади. Хвърлят се и стрели. Има поверие, че в каквато посока излети първата бутурница, оттам ще бъде бъдещата изгора на човека, който я хвърля – разбира се това се отнася за млади неженени момчета и младежи. За здраве се хвърлят всички бутурници, като всяка се „нарича“ на някой от семейството, за приятели и дори за животни. Обичайно е, по време на хвърлянето на бутурниците, да се пие домашно вино, обикновено направо от нечия кана, услужливо подадена от някой от хвърлящите. След приключването на ритуала, всички се прибират по домовете и продължават с традиционната за този празник вечеря, включваща пита, бяла халва, завързана на връв, и пр.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | Централния пазар | пазители на традициите | купуват стрели | за Сирни Заговезни

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори