В Стара Загора реализираха успешен проект в подкрепа на украинските бежанци

Проектът "Регионален модел на междуинституционално взаимодействия за справяне с бежанската криза, свързана с търсещите закрила от войната в Украйна" се осъществи с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България, обясни на пресконференция Райна Димитрова от фондация "Мисия Криле".

 06.12.2023 14:55
В Стара Загора реализираха успешен проект в подкрепа на украинските бежанци

Фондация "Мисия Криле" и Фондация "Обществен Дарителски Фонд - Стара Загора" отчетоха дейностите по проект в подкрепа на бежанците от Украйна.

Проектът "Регионален модел на междуинституционално взаимодействия за справяне с бежанската криза, свързана с търсещите закрила от войната в Украйна" се осъществи с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България, обясни на пресконференция Райна Димитрова от фондация "Мисия Криле".

В рамките на проекта е реализирана Менторска програма, през нея преминават близо 20 участници, обучени да организират дейностти за общността. Те са предимно украински граждани. Благодарение на лидерството на техните ментори са реализирали шест групи инициативи: спортни празници за деца, ателиета по готварство и изкуство, екологична грамотност, арт-терапия, организиране на различни празници, сред които празник на Украйна и двудневен благотворителен базар. Тези дейности са достигнали до над 500 души - деца и родители, като така активистите успяат да създадат съвсем различни емоции сред избягалите от войната. 

През миналата седмица е проведена заключителна конференция, в която са участвали и две от най-работещите организации с интеграцията на украинските бежанци Фондация "Ukraine - support end renovation - Пловдив" и Фондация "Фонд Добро" - Слънчев бряг. 

От началото на войната над 1500 бежанци от Украйна са избрали Стара Загора за свой дом. Към момента бройката е между 300-400 човека. Има концентрирана група в общините Казанлък, Павел баня и Гурково", съобщи Диана Димова от "Мисия Криле".

"Фонд Активни граждани България са едни от малкото донори, които имат ценностна политика. Целта е не само да се финансират някакви дейности, но да се помогне на тези хора да се обърнат към силните си страни и да излязат от трудната ситуация в живота си. Целият ни екип има такова разбиране, вярваме в силата на хората да се възстановяват след травма", каза Димова. 

Тя благодари на всички онези доброволци и семейства, които са приютили в домовете си украински семейства. 

"За мен това е един от малкото проекти, в които ролята на организациите стои в сянка, а в главната роля бяха онези, на които се опитахме да помогнем. Разбрахме колко са силни и колко бързо един човек може да се адаптира в нови условия", подчерта Димова. 

Регионалният модел за междуинституционално взаимодействие е причина да бъде одобрен този проект, допълни Даниела Димитрова от "Обществен Дарителски Фонд". "Началото беше тежко, защото дори и в нощните часове сме посрещали хора и сме търсили начини да ги приютим, сега е по-спокойно", каза тя и допълни: "Вече се установиха механизмите и е много по-ясен пътят при дадена ситуация как да реагираме."

Една голяма част от украинците, които живеят днес в Стара Загора са намерили работа тук, говорят добре български език, но тревожно е положението при хората в пенсионна възраст, които често са със здравословни проблеми. 

Двете организации акцентираха и върху уникалната практика на Община Стара Загора да изради Социален център за настаняване на бежанците и Общински информационен център за тяхна подкрепа.

Предстои да се изготви писмено предложение до Общинската администрация този Център да се разшири и запази и да не бъде насочен само към бежанци от Украйна, тъй като в Стара Загора са потърсили временен подслон и хора от Сирия и др. 

Проектът започна през септември, м.г. и трябва да приключи до края на тази година. Дейностите обаче ще продължат и след това, категорични са от двете организации.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери подкрепа | фонд | Фондация | Украйна | Обществен Дарителски Фонд | украински бежанци | реализираха | успешен проект | Мисия Криле

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори