В Стара Загора ромите празнуват Банго Васил

На 14 януари, по традиция, е ромската Нова година. Празникът се нарича още Василица, Васильовден или Банго Василий /куцият Васил/. Печките в къщите са запалени, магазините и ателиетата са отворени /но не всички/. Настроение като за празник за някои има, за други - няма.

 14.01.2021 11:31
В Стара Загора ромите празнуват Банго Васил

В старозагорския квартал "Лозенец" отново е ден за празник. На 14 януари, по традиция, е ромската Нова година. Празникът се нарича още Василица, Васильовден или Банго Василий /куцият Васил/.

Печките в къщите са запалени, магазините и ателиетата са отворени /но не всички/. 

Настроение като за празник за някои има, за други - няма. Сред най-веселите днес са двама братовчеди. Единият е на 8, а другият е на 9 години, но са с едно и също име - Митко. Те знаят, че днес е ромската Нова година и че сурвакането е част от традицията на празника. 

Сурвакниците им са без излишни накити, а 35-годишният Станко Калчев, който "опита" здравината им, се отплати с паричка, както повелява традицията.

"Направихме баници, баклава, взехме портокали и други плодове, изпекохме кюфтета", изрежда мъжът какво се слага на масата за Банго Васил. Споделя още, че много не му е до веселие, ядене и пиене. 

Преди три години съпругата му го изоставила, заради друг мъж, докато бил на гурбет в чужбина. Сам отглежда трите си деца. Сега те са на 6, 9 и 14 години - две момчета и едно момиче. Работи в строителството. Има и кредит. Майката не се интересувала изобщо за съдбата на децата.

Семейството, в което старозагорецът е и баща, и майка, живее на квартира в квартала, за която плаща 130 лв наем. Наложило се да бъде в чужд дом след събаряне на незаконната му къща.

Докато 35-годишния мъж разказва за живота си, търговец от магазин за плодове и зеленчуци се надява на повечко клиенти днес - все пак е Нова година!

"Много не върви търговията", оплаква се продавачът и добавя: "Кой да купува, то много хора измряха от коноравируса".

В "Лозенец" споделят още, че не всяко семейство почита Банго Васил. Празникът започнал да отшумява с времето. Но тези, които са си свикнали, честват ромската Нова година, както подобава. 

Около обедните часове музика не нарушаваше обществения ред, но пък черен домашен любимец надничаше любопитно през счупен прозорец на жилище и ръмжеше ядосано. 

А улица "Знание" се огласяше от музикални изпълнения, идващи от Средно училище "Христо Смирненски". 

Иначе, празнуването на Василица е свързано с няколко легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите. В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

Според друга легенда Свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.

Банго Василий е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо - от гъска или петел. При всички ромски групи вечерята на 13 срещу 14 януари играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика. На трапезата има сарми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери година | Стара Загора | Василий | ромите | Банго | Василица | Васильовден | празнува | януари

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори