Живко Тодоров: В Бюджет 2023 г. най-много средства се отделят за образование, култура и инфраструктура

"Очевидно това са най-големите проблеми и желания на гражданите", добави Тодоров. Предвидени са средства за ремонти на училища и детски градини, дворове на учебни заведения, детски площадки. Предстои довършването на ремонта на ДТ "Гео Милев", има проект за обновление на Кукления театър, но ще се търси както национално финансиране, така и от Общината, подчерта градоначалникът.

 18.08.2023 18:38
Живко Тодоров: В Бюджет 2023 г. най-много средства се отделят за образование, култура и инфраструктура

Най-много средства се отделят по направленията образование, култура и инфраструктура, каза кметът Живко Тодоров в началото на публичното обсъждане на Бюджет 2023 г. на Община Стара Загора. 

"Очевидно това са най-големите проблеми и желания на гражданите", добави Тодоров. Предвидени са средства за ремонти на училища и детски градини, дворове на учебни заведения, детски площадки. Предстои довършването на ремонта на ДТ "Гео Милев", има проект за обновление на Кукления театър, но ще се търси както национално финансиране, така и от Общината, подчерта градоначалникът. 

Той поясни, че при изготвянето на бюджета, както през предходните години администрацията се е водила от няколко различни аспекта: приходната част да отговаря на разходната, за да няма дефицити и да не бъдат поемани ангажименти, за които няма да има осигурено финансиране; не се повишават данъци и такси и през тази година, това е така от 2012 година до сега. 

"По отношение на инфраструктурата нормално е по-голяма част от средствата да бъдат заделени по капиталовата програма за ремонт на улици, тъй като през настоящата година се пада финиширането на водния проект на Стара Загора и с неговото изпълнение трябва да бъдат ремонтирани цялостно голяма част от улиците. В момента вървят тези ремонти, тъй като отпускарските месеци август и септември са удобни", каза още Тодоров. 

„В практиката на общините, може би това е най-късният срок, в който се приема бюджет за текуща година. Добрата страна е, че ние всъщност през тези изтекли над осем месеца, записаното като проект, вече е реализирано. Това беше възможно след приемане на разчети по бюджета, за да изпълняваме основните функции и ангажименти на Общината", посочи Цанка Ганева – директор Дирекция „Финанси, бюджет и счетоводни дейности" на Община Стара Загора.

„Проектобюджетът на Община Стара Загора за 2023 година е 234 567 394 лв. Сумите за  държавни дейности са 146 724 030 лв., а за местни  - 87 843 364 лв.  Текущият бюджет на Общината е в размер на 198 558 987 лв., а капиталовият е 36 008 407 лв. Проектът е съобразен с принципната политика, залегнала в мандатната програма  за управление 2019-2023 година, целяща постигане на достоен стандарт на живот, съвременна инфраструктура, привлекателна жизнена среда, съвременни  условия за образование, бизнес и инвестиции в град с богат културен и спортен  календар, туристически атракции и не на последно място висока степен на социална чувствителност и толерантност", допълни главният финансист на Общината.  От думите на Ганева стана ясно, че в проекта са заложени редица мерки, акценти и параметри, които са насочени към подкрепа на широк кръг от жители на общината с различни потребности в настоящата кризисна ситуация, пенсионери, социално слаби граждани, учители, деца, ученици, младежи, спортни и културни деятели, както и към бизнеса, което характеризира бюджета като антикризисен.

Като акценти в инвестиционната програма на Общината за 2023 година се открояват ремонтни дейности за подобряване на средата в ДГ №31 „Слънце", ДГ №23 „Кипарис", ДГ №33 „Люляк", НУ „Зора", основен ремонт на физкултурния салон в ОУ „Кольо Ганчев", както и дворните пространства на ясли №3, 6, 9.

При обновяването на пътната инфраструктура влизат ремонтите на улиците „Промишлена", „Войвода Стойчо Черногорски", „Генерал Гурко", „Васил Левски", „Св. Патриарх Евтимий",  отсечката на „Августа Траяна" от бул. „Руски" до ул. „Иван Вазов", уличната мрежа в кв. „Три чучура – юг" и други.

Предвидени са средства за изграждане на велосипедна и пешеходна алеи по част от бул. „Св. Патриарх Евтимий", както и закупуване на нов репатриращ автомобил.
Инвестициите, финансирани със средства на Европейския съюз, включват проектите „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора", „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух", „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в Общините в България", „Предоставяне на комплексни грижи в ранна детска възраст в Община Стара Загора", „ММЦ-Мисли локално, действай глобално" и „Продължаваща подкрепа за деинституционализацията на децата и младежите - Етап 2".

По проект „Красива България"  към Министерство на труда и социалната политика се работи по реконструкция и благоустрояване на двора на детска ясла №7 „Еделвайс". Общата стойност на дейностите е 336 002 лв. с ДДС, от които 235 202 лв. е съфинансирането от Община Стара Загора.

По време на дискусията кметът Живко Тодоров посочи, че паралелно с подмяната на водопроводната и канализационната мрежа в града се изгражда и поливен водопровод, който е между парковете „Загорка" и „Александър Стамболийски". Той ще захранва с вода ЦГЧ и ще подпомогне поддръжката на зелените площи чрез сондажи. „В момента се работи по бул. „Св. Патриарх Евтимий" за възстановяване на компрометираните тръби. Не е ефективно и правилно да се поливат многото паркове с водоноски. Моментът е изключително подходящ и го използваме", посочи кметът.

Като основен проблем при качественото изпълнение на комуналните услуги, Тодоров отбеляза липсата на желаещи да работят в озеленяването и чистотата. Кметът коментира още, че се работи поетапно по рехабилитация на пътните настилки в малките населени места, но ресурсите не достигат за основни и мащабни ремонти. „Няма европейски проекти в това направление, защото Стара Загора е голяма община и не може да се възползва от средства за обновяване на 4-класна пътна мрежа. Имаме готовност за цялостни ремонти, но очакваме помощ от държавата", каза Тодоров.

Близо два часа продължи представянето и обсъждането на проектобюджета за 2023 г. На него присъстваха зам.-кметовете на Община Стара Загора Радостин Танев, инж. Янчо Калоянов, Надежда Чакърова и Милена Желева, ръководители и представители на дирекции и отдели в Общинска администрация, общински съветници, членове на партийни и обществени организации, граждани и медии.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери театър | образование | проблеми | средства | култура | отделят

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори