В Стара Загора собственичка на квартално бистро се чуди как да оцелее

Заведението не работи заради пандемията. Токът е изключен, тъй като сметките не са платени. 225.15 лева е сумата, която е трябвало да бъде платена до 15 декември. Понеже не е направено, ел. енергия няма. Трябва да се плати и водата.. Вътре е тъмно и студено. Хладилните камери са празни. Няма никой, атмосферата е като след бедствие. Само симпатичното обзавеждане напомня, че живот е имало.

 22.01.2021 16:20
В Стара Загора собственичка на квартално бистро се чуди как да оцелее

Котка, а не персонал, ще ви посрещне на входа на бистро "Бялата тераса" в старозагорския квартал "Зора". Заведението не работи заради пандемията. Токът е изключен, тъй като сметките не са платени. 225.15 лева е сумата, която е трябвало да бъде платена до 15 декември. Понеже не е направено, ел. енергия няма. Трябва да се плати и водата..Има и кредити.

Вътре е тъмно и студено. Хладилните камери са празни. Няма никой, атмосферата е като след бедствие. Само симпатичното обзавеждане напомня, че живот е имало. 

33-годишната собственичка на бистрото води битка за оцеляване. Потърси ни, за да разкаже какво се случва с малкия бизнес след заповедите за затваряне на обекти като този във връзка с ковид ситуацията в страната. Не желае да се покаже, защото се притеснява от злобни коментари в мрежата. В квартала, а и не само, обаче всички я познават. 

Ширин Расим е родом от Крумовград. Живяла е шест месеца в социален дом. Мечтата й е била да има собствен ресторант. Това се случва, но пътят не е лек. Натрупала е стаж в съседно заведение в старозагорския квартал. Там работила близо 10 години, взела го е под наем, след като собственичката починала. Навремето бащата на Ширин бил готвач в прочуто заведение в родния й град, от него е научила доста неща.

После се отваря възможност за покупка на бистро "Бялата къща" в същия квартал. Решава да го купи, с потребителски кредит и ипотека. Понеже няма жилище, този имот й се видял подходящ, хем с етаж за ресторант, хем - за живеене. 

Бизнесът провървял, 2018, 2019 били хубави години, но 2020 е най-тежката, прави равносметка старозагорката, която е момиче за всичко - и готвач, и шеф, и всичко останало, за да има успех. Заведението било предпочитано и за семейни събития. 

Влизала съм в кухнята в 16 часа и съм излизала в 22.00, без почивка, дори и без цигара, спомня си Ширин. 

Преди празните витрини и маси тук е кипяло от живот. "Сиромах човек съм и цените са ни народни", казва още собственичката.

В сегашното трудно време, за да спаси положението, опитала с храна за вкъщи. Резултатът: поръчки за 4 порции пилешки хапки и 3 - за свински уши, всичко на стойност 36 лв. Ако с 36 лева ще плащаш сметки и ще се оцелява, как може да стане, пита 33-годишната жена.

През март, миналата година, изхвърлила стока за около 1500 лв. Казва, че държи много на качеството и на това храната да е прясна и вкусна, има и определени проверени места, откъдето зарежда.

Държавата не помага във времето на пандемия, смята Ширин и пита: Защо ми спряха тока? Защо олиото беше на складова цена 2.05, сега е 2.60 лв? Защо политиците не мислят за малкия бизнес и неговото оцеляване? Защо водата поскъпна?

Младата жена е направила опит да кандидатства за подпомагане по мярката 60/40, но не е одобрена, тъй като е имала задължения, а държавата изисква всичко да е платено, за да се отпусне помощ.

"В задънена улица съм, разчитам само на приятели, не знам как ще оцелея, да помисли властта за хора като нас, от три дни съм с един лев", тревожи се старазогорката.  Мечтае съвсем скоро да бъдат отворени заведенията, за да излезе от тежката финансова криза, в която се намира. Ще са й нужни около 2000 лева обаче, за да закупи продукти за рестарт на бизнеса.

"При нас нещата са навързани, ако ние работим, ще има хляб за магазини, складове, служители", изрежда още жената. 

От всичкия този стрес  при нея се появяват и здравословни проблеми с високо кръвно, сърце, страда от диабет. Показва и последните си изследвания на стомаха. 

От Сдружението на заведенията в страната призоваха за национален протест пред Министерски съвет на 27 януари. 

"Половината, които са на моето дережде няма да отидат. Едно е да говорим на маса като пийнем, но колко хора ще се съберат за този протест?", пита младата ресторантьорка. И отчаяно отправя своя апел: "Отворете ни, позволете ни да работим, за да оцелеем!"

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | Стара Загора | собственичка | бистро | квартал "Зора"

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Мислител 26.01.2021 06:59

А за кого ще гласуваш, Ширин? Употреби ли тези месеци на бездействие, за да се запознаеш с политическия живот? Разбираш ли, че политически решения ти взеха спестяванията, бизнеса, здравето? Проблемите са политически и решенията им може да бъдат само политически. Докато тези, които взеха гибелни решения за твоя бизнес - веднъж като го затворят и втори път - като не го подпомогнат - не бъдат наказани - от теб, като гласуваш за други - съдбата ще ти е такава. :(


#2 Потърпевща 26.01.2021 23:41

Дори и да заработим пак ще ни мачкат - не сме единни и си мълчим .


#3 Ширин 27.01.2021 16:47

Само че аз не гласувам за никой мислител


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори