Стара Загора има модерни електробуси като Лондон и Париж

"За мен е голяма чест да присъствам на днешното събитие - да покажем новите автобуси, електрически, които общинското дружество получава безвъзмездно, благодарение на европейската помощ. Радвам се, че именно тези автобуси са тук, защото гарантират високо качество, по-евтина услуга, защото те са на електричество. Предстои, знаете, Общината да разработи проект за изграждане на соларен парк, който да може да захранва с по-ниска цена на електроенергия именно тези автобуси, заяви кметът Живко Тодоров.

 23.01.2023 14:41
Стара Загора има модерни електробуси като Лондон и Париж

18 от общо 33-те модерни електробуса, които ще допринесат за модернизирането на градския транспорт в Стара Загора, бяха представени днес в депото на "Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД в Стара Загора. Проектът за иновативните возила включва още и доставка на 18 двойни зарядни станции.

Първите електробуси в Стара Загора тръгват още утре по линии №3 и № 8.

 "За мен е голяма чест да присъствам на днешното събитие - да покажем новите автобуси, електрически, които общинското дружество получава безвъзмездно, благодарение на европейската помощ. Радвам се, че именно тези автобуси са тук, защото гарантират високо качество и по-евтина услуга, тъй като те са на електричество. Предстои, знаете, Общината да разработи проект за изграждане на соларен парк, който да може да захранва с по-ниска цена на електроенергия именно тези автобуси, заяви кметът Живко Тодоров след тържествения водосвет.

"Посланикът ми напомни преди малко, че същите автобуси са доставени в Лондон и Париж, така че старозагорци ще се возят на същите автобуси, каквито има в тези два огромни като мащаби и инвестиции градове", посочи градоначалникът.

Приветствие отправи и посланикът на Испания у нас Алехандро Поланко Мата, който по-късно, след като опита българска питка лично разгледа новите придобивки в градския транспорт на Стара Загора.

„Днес сме тук, за да отпразнуваме началото на нова ера за вашия град, защото това не е просто представяне на нови електрически автобуси. От сега нататък, Стара Загора и нейната общност ще се възползват от по-устойчив и природосъобразен начин на придвижване. Всичко това, заедно със зашеметяващия дизайн, ще донесе на гражданите удобство и надежда за още по-добро развитие на града", каза Микел Иризар, представител на фирмата-производител на автобусите Irizar E-mobility. 

Той благодари и на българските партньори – „Ел бус трак енд коуч България" ЕООД, на испанската компания, които са фирмата-изпълнител на доставката на 33 нови електробуса за Стара Загора.

За електробусите благодари управителят на общинското дружество "Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД инж. Георги Станчев, който описа техните технически параметри.

"Страхотни са автобусите, имат много екстри за пътниците и за шофьора. Дизайнът вътре е приятен. Удобно е пътуването, а въздухът в Стара Загора ще е по-чист", каза за stz24.com Нанко Нанев, който вече е тествал един от новите автобуси.

Електрическите автобуси са 12-метрови, марка IRIZAR, а моделът им е Iebus 12 NG. Те са нископодови, с 26 седящи места, а капацитетът им позволява превозване на 72 души. Всеки един от тях е с осигурено пространство за майки с колички и малки деца, както и за трудноподвижни пътници – оборудвани са с ръкохватки и обезопасителни колани.

В транспортните средства има и USB h 2.5 A, което ще позволява на пътуващите да зареждат своите мобилни устройства. Във всеки един автобус има още видеонаблюдение и допълнителни пречиствателни филтри за въздуха.

Стойността на проекта, по който се реализира начинанието, даващо по-ефективен, интегриран и бърз градски транспорт, е близо 54 млн. лева, от които безвъзмездно финансиране са 44 897 786,65 лева. Административният договор за предоставяне на безвъзмездна помощ е с № от ИСУН 2020 № BG16M1OP002-5.004-0002 „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора" по процедура за директно предоставяне № BG16M1OP002-5.004 „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух" между Община Стара Загора и Министерство на околната среда и водите, Управляващ орган на Оперативна програма „Околна среда" 2014-2020.

Автор: Светла Тенева

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | Живко Тодоров | автобуси | кмета | тези | електробуси | има модерни

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори