В Старозагорско няма случаи на Африканска чума по свинете

От Областната дирекция по безопасност на храните са констатирали единични случаи на неизпълнение на предписанията за унищожаване на домашните прасета, отглеждани в задни дворове

 04.12.2019 13:52
В Старозагорско няма случаи на Африканска чума по свинете

До този момент в Старозагорска област няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. Това стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия.

Констатацията на Областната дирекция по безопасност на храните е, че почти всички задни дворове в областта  са депопулирани, обясни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков.

Той заяви още, че в Старозагорска област стопаните, подали документи за получаване на средства за почистване и дезинфекция на задните дворове, са получили определеното подпомагане. На следващо заседание на комисията предстои разглеждане на документи за финансово подпомагане, подадени след оказания срок, които ще бъдат изпратени към МЗХГ.

От Областната дирекция по безопасност на храните са констатирали единични случаи на неизпълнение на предписанията за унищожаване на домашните прасета, отглеждани в задни дворове.

„При установени от нас нарушения, законът се прилага с цялата си тежест“, уточни д-р Миков. Служители на Дирекцията продължават с ежедневните проверки,  включително и по сигнали на граждани.

От Областната дирекция по горите съобщиха, че от 1 октомври до днес на територията на област Стара Загора за отстреляни 921 диви свине, като за всички са предадени проби за изследване за Африканска чума по свинете и трихинелоза.

В края на заседанието областният управител Гергана Микова и д-р Дамян Миков отново подчертаха, че засега ситуацията в Старозагорска област е спокойна. Това се дължи на навременните мерки и отличното взаимодействие между институциите, ангажирани с проблема.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Миков | безопасност | случаи | дирекция | дворове

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори