Единични са случаите в Старозагорско на стопани, които не са заклали прасетата си

Епизоотичната картина в областта остава непроменена

 11.09.2019 16:04
Единични са случаите в Старозагорско на стопани, които не са заклали прасетата си

До този момент в Старозагорска област няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. Епизоотичната картина в областта остава непроменена, коментира директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков.

Броят на стопаните, подали документи за получаване на средства за почистване и дезинфекция на задните дворове, е 3900. Приключило е изплащането на средствата в населените места от община Гурково. По-голямата част от собствениците на заклани домашни прасета в община Раднево също вече са получили парите си. Продължава изплащането и в останалите населени места на областта. Хората, които са предоставили номер на банкова сметка, получават средствата в размер на 300 лв. по банков път, останалите – на място по селата.

От Областната дирекция по безопасност на храните са констатирали единични случаи на неизпълнение на предписанията за унищожаване на домашните прасета, отглеждани в задни дворове. „При установени от нас нарушения, налагаме глоби на стопаните. Съгласно закона, техният размер е от 500 до 2000 лв.“, уточни д-р Миков.  Служители на дирекцията продължават с ежедневните проверки,  включително и по сигнали на граждани.

Дамян Миков отново подчерта, че засега ситуацията в Старозагорска област е спокойна. Това се дължи и на навременните мерки и отличното взаимодействие между институциите, ангажирани с проблема.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Старозагорска област | стопани | прасета | единични случаи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори