Живко Тодоров: Община Стара Загора работи много интензивно за подобряване на инфраструктурата на кварталите

Кметът припомни, че през миналата година бе завършен ремонтът на "Три чучура-юг" до сервиз "Диана", а през тази година предстои да се довърши и останалата част на квартала. Има осигурено финансиране.

 29.04.2024 13:32
Живко Тодоров: Община Стара Загора работи много интензивно за подобряване на инфраструктурата на кварталите

Община Стара Загора работи много интензивно по инфраструктурни проекти. Често сме обвинявани, че не се прави достатъчно за кварталите. Смятам, че с това, което се върши през последните години и това, което предстои ще докажем точно обратното, заяви на пресконференция кметът Живко Тодоров. 

Кметът припомни, че през миналата година бе завършен ремонтът на "Три чучура-юг" до сервиз "Диана", а през тази година предстои да се довърши и останалата част на квартала. Има осигурено финансиране.  

"В "Самара 1", довършваме тази година една голяма вътрешноквартална улица, заедно с междублокови пространства, места за паркиране. По правителствената програма,  по която са отпуснати 50 милиона лева, е добавен нов обект - бул. "Цар Симеон Велики", на изток от жп линията в кв. "Самара 1". Улицата ще бъде цялостно обновена до края на годината, тъй като е в много лошо състояние", посочи Тодоров.

Изцяло ново мостово съоръжение свързва пазар "Васил Шаханов" в кв. "Казански" с кв. "Три чучура -юг"

Мостът преди ремонта беше опасен

Сключено е рамково споразумение с фирма изпълнител за ремонтни дейности по ул. "Княз Борис" - от парк "Пети октомври" до ул."Отец Паисий". По същия начин ще се ремонтира и ул. "Граф Игнатиев" - от Строителната гимназия до бул. "Патриарх Евтимий" - тя ще е цялостно обновена с тротоари, настилки и всичко останало.

Предстои да бъдат обявени обществени поръчки за обновяване на парк "Алана" и парк "Пети октомври". Отделно от това  бул. "Цар Симеон Велики" на изток от бул. "Св. Патриарх Евтимий" до жп линията цялостно ще бъде обновен асфалтът на улицата. 

"Тя беше ремонтирана преди 11 години, но не беше направен основен ремонт, беше подменена само настилката. Улицата ще бъде укрепена през тази година", увери кметът.

Предстои да бъде цялостно обновена ул. "Хрищян войвода" в квартал "Зора".

По Ос 1 на Плана за възстановяване и устойчивост Община Стара Загора ще кандидаства с проект за продължението на бул."Славянски".

"На първо място като приоритет залагаме продължението на бул. "Славянски" (ул. Георги Байданов). "Славянски" трябва да излезе на Старозагорските бани като булевард, там да бъде изградена канализация, водосвабдяване и да се включи с кръгово движение на бул. "Цар Симеон Велики". По този начин целият южен трафик, който преминава през Индустриалната зона ще може до кв. "Железник" да стигне и по един алтернативен маршрут", обясни Тодоров.

Следващ проект по ОС 1 ще е този за обновяване на "Славянски" на изток от моста на бул. "Патриарх Евтимий". "При "Любен Каравелов" ще затворим включването, защото е опасно, ще изградим тротоари към блоковете жп секция, както се водят, които ще стигат до кръстовището с близката бензиностанция, на което ще бъде поставен светофар, тъй като включвенето е много опасно, особено за ляв завой от ул."Ангел кънчев" към "Патриарх Евтимий", уточни кметът.

Предвижда се булевардът и мостовото съоръжение до ДЗУ да се обновят, да се поставят мантинели, тротоари, пешеходни пътеки, за да се пресича нормално от хората, които живеят в района. 

Община Стара Загора ще кандидаства и за ремонт на целия квартал "Градински", тъй като след ВиК проекта улиците са в лошо състояние. 

Има готов проект за ремонт на улици и тротоари в квартал "Зора".

Ако остане рисурс по Ос 1 , администрацията има готовност да подаде проект за закупувне на електрически малки бусчета за общинското дружество, които да обслужват селата, както и да се помисли за обновяване на спирковите заслони. Друго намерение е да се кандидаства за зарядни станции за електрически автомобили, тъй като все повече хора ползват такива превозни средства.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери година | инфраструктурата | кварталите | подобряване | община Стара Загора | работи интензивно

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори