Мизерни ли са условията в УМБАЛ "Киркович" | Снимки и Видео

Една майка на новородено, която се престраши да повдигне тема – табу за много други!

 30.12.2019 13:41
Мизерни ли са условията в УМБАЛ "Киркович" | Снимки и Видео

През изминалия ден, една млада майка изживява кошмара на нуждата от спешна лекарска намеса. Разказът й в социалните мрежи за цялото преживяване е потресаващ, затова я потърсихме, за да разкаже, какво всъщност се случва там. Телефоните на УМБАЛ Киркович, официално уповестени в интернет не отговарят, за да ви дадем и другата гледна точка.

Поместваме разказът без корекции и без да споменаваме името на жената, с цел да я предпазим от евентуални преднамерени действия, предвид факта, че все още се намира в болничното заведение.

„Вчера в 17:23 ч. подадох сигнал на 112, в интерес на истината, линейката пристигна за 2 минути и по най-бързият начин грабнаха сина ми и казаха да се кача при тях за 3 минути бяхме вече в спешното в болницата със съпруга ми. Първоначално взеха сина ни, тъй като се наложи да бъде интубиран в линейката, защото спря да диша. Повиках екипа поради същата тази причина, вкъщи дето посиня за секунди. Долу в спешното доста ни забавиха, задаваха ни много въпроси относно състоянието на детето. Това, което възмути мен и съпруга ми беше, че чакахме педиатър 40 мин. да прегледа сина ни, отделно, след това настана една суматоха относно хоспитализирането в болницата, тъй като ни изписаха на 27 ми от АГ Селена и ни обясниха, че акт за раждане на сина ни ще получим след 14 дни. Това осуети постъпването, тъй като без ЕГН нямало как да се заведе детето в системата. На мен и на съпруга ни първоначално беше обяснено, че тряба да оставя дето си в болницата и да си отидем вкъщи и да чакаме тяхно обаждане, ако евентуално дето се влоши, това меко казано ни шокира, при което аз и той категорично отказахме, защото не бих го оставила за нищо на света. След прегледа на педиатърката стана ядно, че детето ще тряба да бъде взето и да постъпи в детско интензивно отделение. Тук започна и кошмара. Часът на настаняване в отделението беше около 19:00 Стаята, в която ни настаниха беше 15 градуса, ужасно мръсна и неогледна. Както се вижда от снимките, които ще приложа малко по-късно. Дойде санитарка и ми обясни, че имат проблем с парното и от два дни парно в отделението изобщо няма, тъй като правили ремонт в момента на газопроводната мрежа. Обясниха ми, че може да си вземем духалка, която да пускаме, само когато радиаторите не работят сиреч след 1:00 часа. До този момент имахме някакво отопление. Около 6:00 ч. тази сутрин отново пуснаха заветното парно.

Синът ми е изцяло на адаптирано мляко. На всеки е ясно, че като всяко кърмаче за него хигиената тряба да бъде висока за да избегна други странични нежелани реакции, които биха усложнили състоянието му в момента, а и не само. Тук в отделението топла вода няма, общата тоалетна е свърталище на бактерии. Има една друга, която ми обясниха че мога да ползвам, защото била за майките българки. Състоянието й по нищо не отстъпва на общата такава за ползване, в стаите има мухал. Хигиената е нулева в буквалният смисъл. Тази сутрин дойде санитарка да измие пода, който дори не беше дезинфекциран с препарат, просто един мокър парцал, с който мина отгоре, отгоре. Тъй като дадох гласност на проблема още тази нощ, на сутринта бях посетена от докторката на смяна и старшата сестра. Искаха да им обясня, кое в условията на болницата не ми било харесвало, как чрез моя пост нямала съм да постигна нищо, защото болницата била Държавно дружество, а медиите търсели сензация. Вижте, ясно ми е, че това тук не е хотел, не е частно здравно заведение, не искам много, искам елементарно човешко отношение и условия, не обвинявам нито лекарките, нито сестрите. Не ме интересува, какво дружество е болницата, аз съм човек, който редовно си плаща здравните осигуровки и си търси правата по нормален ред, ако ме разбирате, готова съм да сезирам всяка една институция, защото днес съм аз, утре недай си боже вие и вашето дето. На никой не би му било приятно да се озове в такава среда, още по-малко в тази ситуация, в която нямам избор, защото всяка една минута е на живот и смърт. След развилия се вече ,,скандал,, тази сутрин ни беше предложено така наречената ВИП стая със самостоятелен санитарен възел.“

Все още не успяваме да се свържем с отговорни лица от УМБАЛ Киркович за коментар.

УМБАЛ КирковичУМБАЛ Киркович 4

УМБАЛ Киркович 2УМБАЛ Киркович 3

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери една | беше | детето | болницата | сина | нищо | съпруга | отделението | дето | тряба

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Микеле 30.12.2019 15:18

Ако пуснеш малко снимки от дома си за сравнение,може да се окаже по голяма кочина за детенцето.Точно в това отделение и по точно тази стая не е лукс но е и далеч от понятието мизерия.С парцали може да си служиш в къщи но там такива едва ли ще откриеш в отделението.


#2 Микеле 30.12.2019 15:31

Перфектна реакция на спешният екип.Детенцето интубирано на време ,което ще рече че живее втори живот така да се каже,а марсъка хленчи за забавена консултация с педиатър и други лиготии,вместо да смънка едно благодаря...


#3 Tormanfos 30.12.2019 16:41

В крайна сметка болниците не са хотели. Не може за едно 10 дневно дете да има двама придружители. Що се отнася за отоплението, това също не е вярно, че е студено навсякъде в болницата. Парното даже не може да се бара. Не мога да разбера тези хора, които не стига че нямат необходимите документи за приемане, ами тръгнали да роптаят. Как не Вие срам, че толкова малко дете да не успявате да отглеждате и се разболяват още на 10 дена. Защо допуснахте да се разболяват децата Ви на такава малка възраст, а сте тръгнали под вола теле да дирите. Едва ли у вас има тази температура. Запомнете това не е хотел. Медицинските екипи правят всичко възможно за здравето на своите пациенти независимо дали са малки или големи и възрастни хора. Те не са богове. Престанете да нападате и дирите медийно внимание. Вместо да се спрете и да се засрамите от постъпката си, Вие продължавате да ровите.


#4 Ния 30.12.2019 21:19

Лекарите може да са добри и да са реагирали навреме и адекватно, но е мръсно и доколкото разбирам, все още има проблем с отоплението в клиниката по педиатрия, който не е решен повече от три години. На нас не ни дадоха да носим духалки. Казаха, че ел. мрежа била стара и нямало да издържи. И така, с новородени на студено, а за хигиената знае всеки, който е минал от там.


#5 Самурай 31.12.2019 00:15

Тази статия би следвало да отвори сериозната дискусия не за работата на лекарите и сестрите, а защо Общината, Държават и Общество като цяло не осъзнаят нуждата болниците, Държавните болници да бъдат добре финансирани, санирани и оборудвани, защото не е работа на лекарите, нито на сестрите да бършат с парцали и да поддържат хигиената в отделенията. И те искат да им е чисто, и те искат да им е топло, но не е тяхна работа да го вършат. И те като пациентите, дори още повече от тях се нуждаят да вършат работата си в перфектни санитарни и социално-битови условия, да ползват работеща и съвременна апаратура и да не "мръзнат" докато са на работните си места, защото със сигурност в банките и в Общината, не мръзнат, както и в повечето офиси на фирми. Наслушахме се през годините да ни се обяснява как "истинското сирене" не може да струва под 7 лв., как въобще истинската храна си има цена, а защо не разбрахме, че истинското здравеопазване също си има цена и не е безплатно? А, това, че си плащате здравните осигуровки - ами питайте тези, които ви ги удържат ! Не лекарите строят болници, нито ги ремонтират, нито ги санират, нито следва да поддържат хигиената с парцала. А, и да поясня - изчакването на тесен специалист не означава, че той някъде си гледа сериала, прави си маникюра или си пие кафето(както може би някои от вас правят на работните си места). Той обикновено е дежурен по отделение от над 20 болни и той е пряко отговорен за тях. Върши си работата доколкото му е възможно с наличната апаратура, лекарства хигиенно и социално-битови условия, на фона на мизерното си запшащане. В момента може да извършва процедура, да проследява критично болен и да му назначава изследвания или терапия. В спешния център лекарите са длъжни да оказват нужната специализирана грижа до пристигането на външен консултант(както е в случая), което може да е дори след часове. Ако бяхте в Англия, Франция, Германия или дори САЩ, ако ви консултират с външен консултант ( в случая специалист-педиятър) ще сте истински късметлии. За разлика от мен явно вие не сте живели там и за това не знаете.


#6 Михаела 31.12.2019 09:33

Така като гледам, само санитарката е за уволнение. Стаята е ремонтирана. Да няма парно и на мен ми се е случвало. Прясна родилка, но разрешили са и духалка, така че драма голяма няма. Че не е на ниво-ясно. Че ние търпим -също. Че са били без документи, те лично вина нямат. То си е в реда на абсурдите в държавата.


#7 Ивайла 02.01.2020 20:52

Да разбирам че за коментиращите отдолу , всичко за вас е нормално хората си нямат друга работа и скучаят да Руптаят срещу болницата ?! Лежах със дъщеря ми 10 дни заради лекарска некадърност !! Защото не успяха да отделят едните болни от пневмония и инфекция ?! Ня всичкото отгоре беше кучи студ контакта изгоря ,нямахме вода подчертавам никаква и се държаха с нас като кучета!! Влизат думкат ,тряскат -“айде какво спите време е “. Никаква информация за детето какво му е . Изобщо в тази болницата нещата не стоят добре и едно евала че някой го направи публично ! Аз като майка съм пълно за да се направи всичко това да се промени! Как искате да се увеличава Населението на страната ни?! Като нямаме доверие в институции ,здравеопазване и лекарите ни третират като кучета ! Ако за вас е нормално да гледате деца в болниците с подръчни материали и да си ходим с тенджерите и тиганите и две ремъркета багажи (стоки от първа необходимост) .това не е нормално и няма да бъде ! Пожелавам ви да си лекувате децата и вие там ! Аз повече няма да стъпя в тази мизерия ! Нулева хигиена в мак Доналд е по -чисто ;)


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори