Напрежение и твърдения за насилие в център, който работи с деца с аутизъм в Стара Загора

"Изключително силно съм разтревожена от събитията, предизвикани в центъра през последните два месеца от член на екипа и от негови поддръжници", посочва в свое становище Анастасия Василева, председател на гражданско сдружение "Алтернатива 55", която заради здравословни проблеми не успя да присъства на пресконференцията.

 10.04.2024 12:39
Напрежение и твърдения за насилие в център, който работи с деца с аутизъм в Стара Загора

Твърдения за насилие над деца и сериозни финансови нарушения в център "Алтернатива" накараха ръководство, служители и майки да разкажат публично за проблема.

"Изключително силно съм разтревожена от събитията, предизвикани в центъра през последните два месеца от член на екипа и от негови поддръжници", посочва в свое становище Анастасия Василева, председател на гражданско сдружение "Алтернатива 55", която заради здравословни проблеми не успя да присъства на пресконференцията. 

Василева посочва, че е упреквана, че "краде пари и се облагодетелства и че като пише проекти дава част от парите в общината".

По думите й атаките идват от двама членове на екипа, нееднократно предупреждавани за грешки в работата си и подкряпани от хора, напуснали центъра преди много години  поради груби нарушения на трудовата дисциплина. Василева споделя, че е подложена на системен телефонен тормоз, заради което е потърсила съдействие от органите на реда. Със ситуацията е запозната и Община Стара Загора, тъй като социалната услуга, която предоставя гражданското сдружение е делегирана държавна дейност под методическото ръководство на администрацията.

"Смятам за недопустимо огромното напрежение, което тези личности създават в работата на център "Алтернатива", че това вреди на работата като цяло и води до влошаване на публичния образ на организаицята, подпомогнала стотици деца и родителите им", заявява председателят на старозагорското сдружение.

Във връзка с твърденията е проведена среща между родители и представители на администрацията, където никой не е съобщил за подобно насилие над детето му. "Не мисля, че някой родител би прикрил, че има насилие в центъра", коментира ръководителят му Радка Дончева. Тя обясни, че капацитетът на услугата е за 30 деца, но в момента се посещава от 40, поради повишения интерес.

Дончева обясни, че проблемите са започнали през февруари, след като в края на януари е освободен член на екипа. "Въпросното лице е близко с друг член на екипа ни. Те двете организират бивши служители, работили преди доста години при нас и започват тази грозна кампания срещу центъра и организацията. Имаме сведения, че тези две жени са замесени в секта, което е още по-страшно и допринесе за бързото решение да бъдат изведени от екипа, тъй като работим с деца", сподели Дончева.

Майки на деца, които посещават центъра, отрекоха за случаи за насилие и благодариха на сдружение "Алтернатива 55" и на Община Стара Загора, че има подобна социална услуга в Стара Загора, тъй като са изключително доволни от специалистите.

Те изразиха възмущението си, че се използват децата им за подобна "черна" кампания с неясна цел и не скриха притесненията си относно това как ще бъде представена дейността на центъра в репортаж, който предстои да бъде излъчен по национална телевизия.

"Сдружение Алтернатива 55 бе първата организация, която ни подкрепи в първоначалния шок от получаване на диагнозата през 2017 година. През всичките тези години аз твърдя, че никога не съм имала съмнения в добронамереността на служителите там и от това, че ще си взема детето щастливо и доволно. Това са специфични деца, а ние, родителите имаме тясна връзка помежду си. Убедена съм, че ако има случай на насилие, веднага ще се разбере. Аз специално за тези години не съм чула да има ударено или нагрубено дете, или каквото и да е насилие", сподели Мариела Стефанова, която е майка на дете с аутизъм. 

"На тези, които защитаваме центъра, оспорват ТЕЛК-те на децата ни, които не могат сами да пресекат улицата да си купят една вафла или да отидат на училище като останалите", заяви възмутена майка на 13-годишно дете с аутизъм.

До този момент в община Стара Загора няма постъпил официален сигнал за насилие над дете. Бях изумена от твърденията, които се изнасят по отношение на "Алтернатива 55", тъй като познавам работата на сдружението от много години, коментира ресорният зам.-кмет Павлина Делчева. 

Д-р Антония Тодорова, началник отдел "Здравеопазване и социални дейности" в Общинската администрация обясни как се финансира дейността на центъра.

"През 2011 година услугата е разкрита като делегирана държавна дейност. Годишният бюджет се формира на база на капацитета, който към момента е 30 по единен разходен стандарт, който се приема с решение на МС" , поясни тя. 14 630 лева е сумата, която се превежда всеки месец за издръжка на центъра, като включва заплати, режийни и други разходи. 

В момента в център "Алтернатива" работят шестима специалисти. Сред тях са социален педагог, логопед, специалист от Украйна, работил в детска психиатрия. В екипа са още хигиенист, счетоводител и управител.

Автор: Светла Тенева

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери център | Стара Загора | напрежение | Алтернатива | Павлина Делчева | работи с деца с аутизъм | Анастасия Василева | насилие над деца | сериозни финансови нарушения

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори