Откриха нови учебни корпуси в Тракийския университет

"Като студент първи курс на 8 декември 1978 година съм участвал в първата копка на целия компелкс в Студентски град и тогава едва ли съм очаквал, че днес като ректор ще имам шанса да завърша последните учебни корпуси, а те бяха груб строеж и чакаха 35 години", припомни в приветствието си към гостите ректорът проф. д-р Добри Ярков.

 08.05.2024 10:59
 Откриха нови учебни корпуси в Тракийския университет

С тържестен водосвет, отслужен от старозагорския митрополит Киприан бяха открити 12-ти и 13-ти корпус в сградата на Тракийския университет. С приключване на строително-монтажните дейности в тях вече е завършен цялостният облик на сградата. 

"Като студент първи курс на 8 декември 1978 година съм участвал в първата копка на целия компелкс в Студентски град и тогава едва ли съм очаквал, че днес като ректор ще имам шанса да завърша последните учебни корпуси, а те бяха груб строеж и чакаха 35 години", припомни ректорът проф. д-р Добри Ярков.

Той изказа благодарност на предшествениците си проф. Иван Божков, проф. Иван Станков и проф. Иван Въшев, тъй като без подкрепата им проектът не би могъл да се реализира, както и на Красимир Вълчев, който като министър на образованието и народен представител и подпомагал дейностите и развитието на университета.

"Университетът се представя по-добре от останалите, изпревари по бюджет други, което позволи да реализира част от проектите си, за други пък намерихме финансиране, всичко това е силно необходимо за Вас, за университета, защото разчитаме да обезпечите с млади специалисти редица сектори. Регионът разчита на Вас, защото университетът е място, което дава шанс на много млади хора и допринася за развитие на Старозагорска област", подчерта в словото си Красимир Вълчев. 

Първият ректор на старозагорското висше учебно заведение проф. Иван Божков пък припомни важни събития от историята на Тракийски университет, сред които първата копка на Студентското градче, откриването на първите три общежития, на клиниките на Ветеринарно-медицинския факултет и др.

"Стърчаха две сгради, които грозяха всичко построено. Пожелах си да ги видя завършени и сега съм изключително щастлив", сподели проф. Божков. 

Сред официалните гости на събитието бяха зам.-областният управител Теодора Нончева, зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев и Антон Тонев, зам.-председател на Общински съвет Стара Загора. След прерязването на лентата музикален поздрав отправи танцовия състав към Тракийския университет "Траки" ,след което гостите имаха възможност да разгледат новите помещения.

Материалната база на старозагорската Алма-матер е една от най-големите в България. Двата корпуса са останали недовършени поради различни причини. Строително-монтажните работи по довършването им са започнали през февруари 2023 година. Ремонтните дейности на площ от над 7000 кв. м. са осъвременени в отговор на европейските изисквания на мерките за енергийна ефективност. Променено е отоплението и осветлението, поставена е външна и вътрешна топлоизолация и висококачествена дограма, подът е изолиран с минерална вата. Под академичния двор се намира подземен гараж с 54 места за автомобили. Предвидени са места на автомобили на хора с увреждания и две за зареждане на електромобили. На първия етаж са разположени кабинетите на ректора и на академичното ръководство, конферентни зали, а навтория кабинети на експерти от администрацията, стая за отдих, заседателна зала, модерни санитарни възли. Модерна техника и оборудване Мащабните строително-ремонтни дейности са извършени изцяло със собствено финнасиране на университета.

Автор: Светла Тенева

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери официално | нови | Тракийски университет | часа | откриха | двор | Академичен | корпуси | приключване на строително-монтажните дейности

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори