Органите на реда продължават да охраняват паметника "Бузлуджа", но достъпът е забранен

На 15 март е подаден сигнал, че сградата е взломена, обясни ст. комисар Лазар Христов. Той уточни, че заради буря и лоши метеорологични условия от 12 до 15 март в района е имало проблеми с електрозахранването, което значително е ограничило техническите възможности на полицейския екип.

 20.03.2024 11:30
Органите на реда продължават да охраняват паметника "Бузлуджа", но достъпът е забранен

Остава забраната за достъп до вътрешността на Дом паметника "Бузлуджа", но монументът продължава да бъде охраняван от служители на Районното управление в Казанлък, стана ясно на съвместна пресконференция на областния управител Ива Радева и ст. комисар Лазар Христов, директор на ОД на МВР. Преди дни от Фондация "Проект Бузлуджа" сигнализираха, че входната врата е разбита и че монументът е оставен без охрана.

На 15 март е подаден сигнал, че сградата е взломена, обясни ст. комисар Лазар Христов. Той уточни, че заради буря и лоши метеорологични условия от 12 до 15 март в района е имало проблеми с електрозахранването, което значително е ограничило техническите възможности на полицейския екип. „Охраната не е снета, осъществяват се обходи, има звено от служители към Районното управление в Казанлък, които отговарят за охраната на територията на Националния парк-музей „Шипка- Бузлуджа“, каза той. След получения на 15 март сигнал е извършен оглед от служители на ОДМВР и на Областна администрация, не са установени увреждания от вандалски прояви, коментира още директорът на ОД на МВР. По сигнала се работи. 

В Закона за МВР са ясно разписани обектите, към които ОДМВР има ангажимент за охрана и в тях попада територията на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, посочи ст. комисар Лазар Христов. Той коментира, че е разговарял с директора на музея д-р Чавдар Ангелов, по думите на когото паметникът попада в териториалния обхват на парк-музея, но винаги е бил третиран като самостоятелна административна единица и културният институт няма правомощия и ангажименти спрямо него. Въпреки това от ОДМВР е изпратено запитване до Ива Радева през януари 2024 година и тя препоръчва охраната да остане. От 2017 година насам Дирекцията има постоянен пост до монумента от 2017 година и това значително е намалило вандалските набези. Правят се и обходи от полицейски служители.

Областният управител на Стара Загора Ива Радева коментира, че достъпът до монумента е забранен със заповед от 6.12.2023 г., която повтаря предходни. Поставени са табели  на български и на английски език. 

Радева напомни, че достъп до сградата е позволяван в определени периоди за извършване на проекти, в които участва фондация „Проект Бузлуджа“. Първият от тях е осъществен с финансиране от фондация „Гети“ през 2017 година. Вторият проект е с държавно финансиране и е осъществен с договор между Областна администрация и МК през 2022 година. След приключването на проекта е назначена експертиза на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) дали е безопасен достъпът до сградата. През април 2023 година тази проверка установява, че достъпът не е безопасен и не е редно да бъде позволен посетителски достъп.

„Като областен управител аз нося отговорността при инцидент и затова смятам, че достъпът трябва да бъде ограничен“, коментира още тя.

По думите на Ива Радева Областна администрация не е уведомявана и не е искано разрешение за поставяне на камери и по тази причина те са били изключени. 

Дом-паметник "Бузлужда" е частна държавна собственост, в управление на Областиня управител на Стара Загора. Това е така от създаването на област Стара Загора през 1999 година. Със заповед от 13 септември 2021 година на министъра на културата паметникът е обявен с класификация на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от най-ново време с категория от национално значение. Така попада под Закона на културното наследство и всичко, свързано с дейностите в него се съгласува в Министерството на културата.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Бузлуджа | охрана | областният управител | директор на ОД на МВР | дом паметник | Ива Радева | ст.комисар Лазар Христов

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори