Очакват пика на Африканската чума с откриването на ловния сезон

250 ловци вече са обучени за симптомите и начините на разпространение на африканската чума по свинете

 20.08.2019 12:21
Очакват пика на Африканската чума с откриването на ловния сезон

Няма регистриран случай на Африканска чума по свинете в Старозагорска област. Това каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков. Според него обаче пикът на заболяването тепърва предстои с откриването на ловния сезон за диви прасета, който ще стартира на 1 октомври.

„Обнадеждаващ факт е, че в Старозагорска област по-голямата част от хората вече изклаха доброволно прасетата в задните дворове. Единични са случаите  на отказ да се изпълнят предписанията и та са най-вече при стопани, които извън регламентите на закона отглеждат свине-майки с цел продажба на животни“, каза д-р Миков. Продължават проверките за изпълнение на мерките за ограничаване на разпространението на заболяването.

От Областната дирекция по горите съобщиха, че 250 ловци вече са обучени за симптомите и начините на разпространение на африканската чума по свинете. В региона са поставени 25 капана за диви свине.

Областният управител Гергана Микова и д-р Дамян Миков напомниха, че кметовете и кметските наместници са длъжни да предоставят на Областната епизоотична комисия, в срок до 26 август, списъците на стопаните, които са заклали животни, отглеждани в задните дворове. Финансовото подпомагане на собствениците на заклани прасета ще се извършва само на базата на коректно попълнени комплекти от документи.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Африканска чума | Дамян Миков | ловен сезон

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори