Протестът срещу кариерата: България губи от концесиите | ВИДЕО

Не са взети под внимание отрицателните становища на кметовете и жителите на община Стара Загора и Николаево и селата Братя Кунчеви, Оряховица, Дълбоки, Руманя и Едрево. За същата територия на бъдещата кариера има действаща ловна концесия, която не е изтекла и изобщо не е взета под внимание. Към настоящия момент потреблението на варовик за работата на СОИ на тецовете е силно намаляло и няма необходимост от нови кариери за варовик.

 19.07.2021 13:42
Протестът срещу кариерата: България губи от концесиите | ВИДЕО

Жителите на община Стара Загора и Николаево и селата Братя Кунчеви, Оряховица, Дълбоки, Руманя и Едрево днес започват битката си за право на живот като че ли отново.

От 2015 г. Инициативният комитет води дела срещу концесия, която обрича на смърт хора, животни, растителност споделят членовете му: бившият кмет на с. Едрево, Виолета Вапрарова от Оряховица и представител на с. Братя Кунчеви.

Проблемът излиза извън рамките на територията през 2016 г., когато тогавашният депутат от Реформаторския блок Димитър Танев прави редица срещи с хората и поема ангажимент да стопира процеса по концесиониране. Подкрепен и от депутатите на ГЕРБ, успяват към онзи етап.

Днес Радостин Танев, депутат от ГЕРБ,  през 2018 продължава битката за хората и природата. На мястото на протеста отново очерта основните проблеми: за колко време е одобрен целия проект, защо няма становище на Горското стопанство, взривовете особено за с. Едрево могат да предизвикат спиране на водата, която е от карстови извори. Застрашени са животински и растителни видове.

Най-активният член на Инициативния комитет Виолета Вапцарова е още по-конкретна:"13 членен състав от БАН се произнесе, че дейността на кариерата ще е безвредна. Имам само една молба да се обърне внимание на следното: При изчисленията в ОВОС на 77 страница се казва, че 6 200 куб. м. земна маса ще бъде взривена, а количеството на взривните материали  4 340 кг. Нито птиче, нито растителност, нито вода, нищо няма да остане от това, което имаме сега".

Кметовете на засегнатите села са имали среща с Областния управител, стана ясно по време на протеста. Няма информация какво точно се е случило и поети ли са някакви ангажименти.

Според Митко Маринов, общински съветник от Стара Загора и един от първите, реагирали остро на заповедта на областния управител, основните проблеми които не са взети под внимание от обл. управител Чолаков при издаване на заповед РР-ЗД-8/28.06.21. са следните:

1. Изтекла ОВОС

2. Неверни констатации в представения ОВОС

2.1. В ОВОС се твърди , че бъдещата кариера няма да окаже въздействие върху околната среда, като е отбелязано че площта е заета от „производна растителност на основния тип, изградени от храсталаци и гори от келяв габър, мъждрян и единични видове космат дъб и вергилиев дъб.” В действителност става дума за над 50 годишни гори от дъб и габър на държавен горски фонд за което прилагаме подробна справка.

2.2. В ОВОС е записано , че кариерата „няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природните местообитания, популации и местообитания на видове предмет на опазване.” Фактическо състояние на територията живеят: Малкия ястреб – вписан в Червената книга на България. Птици вписани в приложение 1 на Директива 79/409 на Европейския съюз – горска чучулига,червеногърба свирачка, ветрушка, белогърб калвач, черночела сврачка, обикновена чинка, зелен кълвач, кос, поен дрозд и други. Същата територия е местообитание на благороден елен, дива свиня, сърна, лалугери, катерици, костенурки и десетки видове бавно подвижни влечуги.

2.3. В ОВОС не е взето под внимание, че въпросната кариера неминуемо ще засегне вододайните зони на с.Братя Кунчеви и Едрево. Не взет и под внимание извора на река”Черковска”, който се намира в непосредствена близост до територията на кариерата, както и замърсяването на самата река, която съгласно заповед РД-272/2001г на МОСВ е река първа категория по чистота на водата. И не на последно място бъдещата кариера, на която ще се извършва добив чрез взривяване е в близост до границата на огромно подземно водно тяло BG3G0000K203-Пукнатинни води Брезовско - Ямболска зона засягаща северната и източната част на Източнобеломорския басейн. За това няма и дума в доклада, нито пък са уведомени възможните засегнати населени места в Новозагорско.

2.4. В ОВОС няма и дума по въпроса какво ще стане с пещера „Кереч Тарлъ” №305009, БФСп №1839. Пещерата е картотекирана като хоризонтална, но до момента никой не е изследвал страничните й разклонения.

2.5. В ОВОС никъде не е изследван комулативния ефект на работата на двете кариери. В Братя Кунчеви от 50 години работи и друга кариера за скални материали. Нито пък са известни транспортните схеми на извозване.

3. Не са взети под внимание отрицателните становища на кметовете и жителите на община Стара Загора и Николаево и селата Братя Кунчеви, Оряховица, Дълбоки,Руманя и Едрево.

4. Не е взето под внимание отрицателното становище на ДАНС.

5. За същата територия на бъдещата кариера има действаща ловна концесия, която не е изтекла и изобщо не е взета под внимание.

6. Към настоящия момент потреблението на варовик за работата на СОИ на ТЕЦ-овете е силно намаляло и няма необходимост от нови кариери за варовик.

Снимки и видео: Митко Маринов, общински съветник от Стара Загора

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери протест | кариера | ОВОС

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори