Протест в Гълъбово

"Спряха осветлението на селата, затвориха залата, където хората си правят тържества, затвориха пенсионерския клуб, не е редно това. Изкопаха пътя да го асфалтират, останаха дупки. Да пусне осветлението, да пусне пенсионерския клуб и да си запълни дупките кметът", настоя Валентина Костова.

 19.03.2024 13:16
Протест в Гълъбово

Жители на гълъбовското село Главан се събраха на протест пред сградата на Общинската администрация. Исканията бяха оповестени седмици по-рано - липса на улично осветление, затворен пенсионерски клуб и проблеми със сметосъбирането. Първоначално в протеста пред сградата на администрацията трябваше да се включат и селата Искрица и Мъдрец. Оказа се, че в тези населени места вече има осветление. 

"Спряха осветлението на селата, затвориха залата, където хората си правят тържества, затвориха пенсионерския клуб, не е редно това. Изкопаха пътя да го асфалтират, останаха дупки. Да пусне осветлението, да пусне пенсионерския клуб и да си запълни дупките кметът", настоя Валентина Костова от Главан.  

"Половината хора гласуваха за единия кандидат, а другите за другия. След като не гласуваха за Тонев, няма улично осветление, прибра кошовете за смет, ритуалната зала затвори, пенсионерският клуб също Не му желая лошо, а здраве, но нека проблемите се решат", казва 79-годишната Копринка. 

В 11 часа пред сградата на администрацията от името на протестиращите бяха прочетени исканията им. Сред присъстващите имаше и представители на политически партии.

Според жителите проблемите са заради това, че не са гласували за Тонев на последните местни избори. 

Пред журналисти кметът Николай Тонев обясни, че това не е така. Спирането на уличното осветление е заради ниската събираемост на данъци. В Главан за миналата година събираемостта е около 3000 лева, а постъпленията от налога трябва да са в размер на 12 000 лв., показва справка. Заради неплащането на данъците в селата на територията на общината редовно се налагало от администрацията да завеждат дела по съответния ред. 

"С решение на ОбС селата се управляват децентрализирано. Всяко от селата, което иска да има всичко това, да си събере данъците. Около 30% по-малко внасят отчисления от концесионните такси Мини "Марица-изток", заради което се налага да правим съкращения на отделни дейности. Пенсионерските клубове са привилегия, това, за което сме избрани - да се грижим за хората, го правим. Не виждам за какво протестират хората", отговори Тонев на въпрос на stz24.com как си обяснява недоволството. 

Оказва се, че възстановяването на уличното осветление в Главан е затруднено и заради кражба на жици. 

"На територията на тези села няма приходи и предприятия, а EVN искат да им плащаме тока. Почистваме селата, няма проблем с това. Намалихме броя събирания на месец на базата на количество смет, който се събира. По-рано пред всеки дом имаше кош, сега има контейнери, които са в края на улицата или на места, одобрени с решение на кмета и разположени за удобство на хората", допълни Тонев.

Той съобщи, че в петък ще се състои срещата в МРРБ, за която настояха вчера 11-те кметове на населени места в област Стара Загора. Тя е свързана с искането им да се преразгледа начинът, по който се разпределят европейските средства по Индикативната програма за зелен преход и да се чуе думата на общините.  Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери протест | Гълъбово | клуб | сградата | Главан | пенсионерския | общинската администрация | липса на улично осветление

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори