Професор Минко Балкански: Алтруизмът е единственият път към щастието на хората

Проф. Балкански е тук, за да определи тримата лауреати на фондация „Миню Балкански“, която носи името на неговия баща. Вече 28 години ученият помага на талантливи българи за кандидатстване в най-престижните френски учебни заведения.

 22.08.2020 07:39
Професор Минко Балкански: Алтруизмът е единственият път към щастието на хората

 „Обявявам поход в защита на алтруизма. Навсякъде говоря за това. Всеки човек трябва да има съзнание за обич и помощ към другия, това е много важно“, заяви за stz24.com проф Минко Балкански. Той съобщи, че във всички школи на фондация "Миньо Балкански", която носи името на неговия баща, ще има часове, посветени на алтруизма. Професорът каза още, че е подготвил специална книга на тази тема от 20 страници. 

„Трябва да се предава това, всички хора да имат съзнание, че алтруизмът е единственият път към тяхното щастие“, добави световноизвестният физик и дарител в областта на образованието.

Проф. Балкански е тук, за да определи тримата лауреати на фондация „Миню Балкански“. Вече 28 години той помага на талантливи българи за кандидатстване в най-престижните френски учебни заведения. Девет състезатели взеха участие в 28-то издание на конкурса по математика и физика "Минко Балкански", което се проведе на 17 и 18 август в старозагорското село Оряховица.

По думите на учения това са изключително талантливи деца, а в днешно време продължава да е валидна поговорката „Който се учи, той ще сполучи“.

 „Веднъж като сме ги одобрили, те нямат нито административни, нито финансови грижи. Само да кажат: „Да, ние искаме да следваме във Франция, всички врати са им отворени“, подчерта 93-годишният професор. Фондацията осигурява пълна издръжка до защита на научна степен.

На бележития физик с добро сърце му е трудно да изброи имената на всички онези българчета, на които е подал ръка. Възпитаници на школите към фондацията са професори по математика, по медицина и много други.

Както е известно, всяка година към фондацията се организират летни школи, спомагащи развитието на мотивирани ученици в различни научни и хуманитарни области. Годишно през тях преминават по  600 деца.

Голяма роля изиграва, според проф. Балкански, основаният през миналата година Регионален център на извънкласно образование, който се намира в корпуса на фондацията в старозагорското село Оряховица.

„Виждаше се, че има способни деца, на които трябва да се помогне. Тогава поканих всички 11 български математици и с тяхното съгласие създадохме този център. Взимаме детето в събота сутринта и го връщаме на родителите в неделя вечерта. То е с най-добрите математици в България, общува с най-добрите ученици, което е забележително“, признава известният учен и допълва:

„Всички хора около мен са доброволци, това е много специален дух. Те работят много сериозно, 10 пъти повече от чиновници, никого не съм назначил." 

"Любомир Любенов е алтруист, защото отдава целия си живот на въвеждането на децата в света на математиката. Аз му казвам, че трябва леко да забави. Духът му е напред, но трябва да се грижи и за здравето си", подчертава професорът. 

Той сподели още, че приветства решението за създаването на новата Професионална гимназия по компютърни и природо-математически науки в Стара Загора и проведе среща с ученици от новото училище и от Регионалния център по извънкласно образование.

А дали COVID-19 e променил плановете на световноизвестния учен? "Не, нямам никакви тревоги по тази тема", категоричен бе той.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | център | трябва | ученици | деца | балкански | Минко

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори