Световен ден на хипертонията и в Стара Загора

Пункът ще функционира до 16 часа днес, а кампанията се провежда в България за 15-ти път.

 19.05.2021 12:38
Световен ден на хипертонията и в Стара Загора

Старозагорци могат да измерят своето кръвно налягане и да се информират по проблемите на хипертонията в пунк, който е разположен в парк "Пети октомври" (до долната Гъба).  Инициативата е част от национална здравна кампания „ИЗМЕРВАНЕ, КОЕТО СПАСЯВА ЖИВОТ. ТВОЯ" за отбелязване на Световния ден на хипертонията. 

Пункът ще функционира до 16 часа днес в Стара Загора, а кампанията се провежда в България за 15-ти път. Партньори са БЧК и студенти по медицина.

"Започнахме в 10 часа, има доста сериозен интерес от страна на старозагорци. Мерим кръвно налягане, попълваме анкети, като така разбираме дали хората страдат от различни заболявания, като диабет и високо кръвно, и дали взимат определени лекарства. Тези данни ще бъдат предоставени на Българската лига по хипертония. Анкетите са анонимни", уточни пред stz24.com Армела Демерджян - координатор на кампанията.

Участниците ще получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. Ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия като профилактика на мозъчен инсулт и инфаркт.

Българската лига по хипертония подчертава значението на повишаване качеството на осведоменост, контрол и терапия на високото кръвно налягане като ключово действие, необходимо за превенция и контрол на сърдечно съдовите заболявания в България. Инициативата се подкрепя официално от Световната лига по хипертония, Международното дружество по хипертония, Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето и Международната диабетна федерация. Всички тези организации работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечно съдови, мозъчно съдови, бъбречни и други усложнения.

При организацията измерванията ще бъдат съобразени с епидемиологичната обстановка и ще се приложат всички законови мерки за безопасност на участниците на местата за скрининг. 

Кампанията се провежда през май и юни в различни градове в страната.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери съдови | лига | скрининг | проблемите | хипертония | налягане | кръвното | мъждене | технология | предсърдно

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори