Ротарианец посети Стара Загора в рамките на европейската си обиколка за събиране на средства за борба с полиомиелита

Башар е претърпял инфекция с полиовирус в детството си. Точно това го мотивира да се застъпи за каузата повече деца да получат ваксини срещу инвалидизиращото заболяване. "Пътуването ми в Европа и България има много ясна мисия и цел - искам да привлека интерес, да събера средства и да стимулирам доброволци за ваксинация по целия свята", разказа на пресконференция ротарианецът. Петър Петров, 

 04.10.2023 15:30
Ротарианец посети Стара Загора в рамките на европейската си обиколка за събиране на средства за борба с полиомиелита

Ротарианецът Башар Асфур посети Стара Загора в рамките на европейската си обиколка. Неговата голяма цел е събирането на 250 000 долара за борба с полиомиелита. До момента са събрани повече от половината средства - 127 000 долара.

Башар е претърпял инфекция с полиовирус в детството си. Точно това го мотивира да се застъпи за каузата повече деца да получат ваксини срещу инвалидизиращото заболяване.

 "Пътуването ми в Европа и България има много ясна мисия и цел - искам да привлека интерес, да събера средства и да стимулирам доброволци за ваксинация по целия свята", разказа на пресконференция ротарианецът.

Друга негова цел е да окуражи още ротарианци да го последват. "Възможно е и когато има желание и воля, винаги има начин. По време на пътуването ми посетих 11 държави, имах 26 спирки. Разказах за историята ми и как превъзмогвам всички трудностви вследствие на полиомиелита и как искам да бъда нормален човек със съответните ограничения. Обсъждах и глобалната цел - Ротари да спре това заболяване", сподели още Башар Асфур. Той посочи и един от проблемите, с който се сблъсква - има загинали доброволци, отишли да поставят ваксини в държави, в които се водят военни действия. 

Ротари Стара Згаора - Берое и Ротари клуб Стара Загора също подкрепиха каузата на Башар с финансови средства.

Днес и утре той ще прекоси България, като програмата му тук включва посещение в Ротари клубовете в Стара Загора и близки населени места, както и изкачване на връх Шипка. Сред това заминава за Румъния.

Любопитното е, че в рамките на пътуването си използва специален електрически автомобил. Неговата инициатива "Моето пътуване към End Polio" започна през септември и ще приключи преди 24 октомври - Световния ден за борба с полиомиелита.

Башар Асфур е ротарианец от Тбилиси, Грузия. Преди да навърши една година се разболява от полиомиелит. Болестта, известна у нас като "детски паралич" е силно заразна вирусна инфекция, която причинява парализа, проблеми с дишането, в резултат на което често води до смърт. Родителите му правят всичко възможно да го спасят от тежките болки и страдания. Той е подложен на редица операции, заради които прекарва годините на младостта си в здравни заведения и институции. Благодарение на усилията на лекарите и постиженията на медицината, към днешна дата Башар е щастлив да сподели, че се чувства добре, може да ходи и почти е заличил белезите, които болестта е оставила върху него.

Преди 40 години Ротари Интернешънъл оглавява борбата срещу полиомиелита, постигайки значителен напредък в намабяването на случаите с над 99,9% очрез партньорството си с Глобална инициатива за ликвидиране на полиомиелит. В момента само две страни - Афганистан и Пакистан, остават епидемични. Без продължителни усилия близо 20 милиона здрави хора, основно деца, са изправени пред риск от парализа, причинена от вируса. В съответствие с ангажимента си и програмата "End Polio Now", Ротари има за цел да набира 50 милиона долара годишно за следващите три години. Българските ротарианци също имат скромен принос към набирането на средствата, в размер на повече от 260 000 долара.


 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | посети | полиомиелита | ротарианец | в рамките на | европейска обиколка | борба с полиомиелита | неговата голяма цел е

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори