САМИ ВКЪЩИ С-19: С Надежда Чакърова, старозагорски омбудсман

„Съпричастността в такива моменти може да е животоспасяваща!“, казва пред stz24.com общественият посредник.

 28.03.2020 10:28
САМИ ВКЪЩИ С-19: С Надежда Чакърова, старозагорски омбудсман

Кафе, новини и Школо.Бг. С тези три неща започва утрото на старозагорския омбудсман Надежда Чакърова.

„Преглеждам на малкия ми син предстоящите задачи за деня, докато влезе в час с електронния вариант на обучение. Следва офис, работа, община, ако се налага до различни служби - с всички предпазни средства, разбира се. Пазарувам от малки хранителни магазини близо до дома ми, познати от години“, споделя за „САМИ ВКЪЩИ С-19“ Чакърова. Вариантът за продължението на деня е също интересен и даже по-скоро вкусен, защото предстои по думите й „великото готвене“.

„1,2,3 - както се смее големият ми син, задобряваш, мамо, с всеки ден“, чува тя похвали в кухнята. А домакинската работа няма край дори и в жилището на един омбудсман.

„Междувременно прескачам почти виртуозно /убедена съм, че всяка майка ще го потвърди/ между пералнята, кухнята и темата за 4 клас на Петя Дубарова, 11 клас "Разни хора, разни идеали" на Алеко Константинов, или смятам някое лице на правоъгълник наум, за да сверя задачата от домашното. В този ред - няма и как да скучая, няма кога“, признава общественият посредник.

От Алеко към реалността

Въпреки, че живеем в социална изолация, за омбудсмана на града на липите това няма как да стане на 100%.

Приемните за граждани са затворени, както повеляват мерките срещу разпространението на коронавируса, но контактът с хората не е преустановен: осъществява се по телефон, имейл, чрез интернет страница. Сигналите не се плашат от извънредното положение и са всякакви: за адресни регистрации, лични асистенти, ЕВН, частни съдебни изпълнители, местни данъци и такси и т.н. Оказва се, че са многобройни запитванията от възрастни хора или с увреждания относно мобилните екипи, организирани от Община Стара Загора за доставка на храни и лекарства и подкрепа.

Казусите и сега са много и най-различни и е особено важно в такъв момент адекватната реакция на институциите за доверието на хората, с обединени усилия да успяваме да гледаме стабилно и в една посока- да преминем това предизвикателство, с разум и воля“, убедена е Чакърова и допълва:

„Адмирирам силно доброволците, дарения за общински патронаж, частни и корпоративни дарения за болницата, апарати и монитори, лични предпазни средства, всякакъв вид взаимопомощ е необходима. Винаги съм възпитавала и синовете си, че човек не е сам, не е "остров", а част от общност и тази взаимопомощ доказва солидарност и нулева толерантност към егоизъм. А съпричастността в такива моменти може да е животоспасяваща.“

За тревогите и отговорността на всеки един 

Като всеки обикновен човек и старозагорският омбудсман се тревожи около ситуацията с COVID-19, но за да избяга от лошите мисли, поне донякъде, съдейства твърдият й позитивизъм.

Няма как да не мисли за близките: баща й, който живее в Стара Загора и на когото помага, сестра й и семейството й, които обаче са далеч – в София. Липсват й и всички приятели, с които е общувала преди животът да се промени.

Лекомислено поведение няма да помогне на никого. Тук не стои въпросът "дали", а "кога и как" ще преминем през кризисното време. То е факт и ограничителните мерки са, за да се съобразим с тях, те са за опазване на най-важното - човешкото здраве. Нека действията ни сега ограничат щетите занапред в социален, икономически, но и в личностен план, че сме положили усилия и сме направили необходимото за нас и хората около нас“, разсъждава старозагорският посредник и отправя пожелание към всички:

„Да сме здрави! Дано по-скоро си говорим за заболяването в "минало свършено време" и преминем през това предизвикателство с търпение, вяра и надежда!“

 

 

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери хората | омбудсман | Няма | посредник | Чакърова | Надежда Чакърова | преминем | САМИ ВКЪЩИ С-19 | предпазни средства

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори