Силвия и молитвеникът

История за това как едно незрящо момиче набира на брайлова машина книжка с молитви към Пресвета Богородица.

 21.03.2020 13:11
Силвия и молитвеникът

Тя е на 27 години и е от Стара Загора. Възпитаничка е на специалното училище за ученици с нарушено зрение "Луи Брайл". Има диплома  и за специалността "Специална педагогика" в Тракийски университет. Дамата се нарича Силвия Дойчинова и има необичайна задача: да набира на брайлова машина православен молитвеник.  Така, след време, Старозагорската митрополия ще има готово издание за незрящи. Молитвеникът е издаден по повод 50-годишнината от интронизацията на митрополит Панкратий. Книжката съдържа молитви към Пресвета Богородица за всеки ден от седмицата. 

Как се стига до идеята?

Идеята е на Културно-просветния отдел и се реализира с подкрепата на старозагорския митрополит Киприан. Още съм на технически етап, казва за stz24.com Силвия. Опитва се да измисли начин в какъв формат да е книжката, която съдържа около 30 листчета - дали да е по-малка или по-голяма. На първо място това е много отговорна задача, защото всяка дума и знак трябва да е написан на място, не мога да си позволя да объркам нещо, признава старозагорката. Добавя още, че смята да намали темпото, за да бъде всичко изрядно. Тя е преупредила, че текста ще се набира бавно.  "Ако книжката предизвика интерес, ще намерим начин за нейното реализиране", казва още. 

Силвия и религията

"Ако не бях вярваща, щях ли да се захвана с молитвеника?", пита младото момиче. То е на мнение, че трябва да вярваме не само днес и утре, а винаги. Не само заради трудни ситуации. Старае се възможно най-често да посещава църква. Сега, разбира се, това няма как да стане, тъй като и тя е вкъщи заради коронавируса. Призовава всички да спазват инструкциите и мерките, за да не се допусне разпространение на заразата. Силвия е оптимист, че всичко скоро ще отмине, но е на мнение, че това ще стане, ако всички сме максимално отговорни.

Иначе споделя, че обича да пътува и да се забавлява. Обожава театъра и народните танци. Обича да изработва бижута, както и картички. Фен е на социалните мрежи и особено сега е много активна. От известно време се занимава с влогърство, като има желание да си направи и личен блог, в  който да пише когато нещо я е вдъхновило. Момичето очаква с нетърпение новите предизвикателства и се надява те да дойдат, когато опасният вирус си тръгне.

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | Силвия | машина | молитвеник | Силвия Дойчинова | брайлова машина

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори