Общинският съвет в Стара Загора прие новия Общ устройствен план

В подкрепа на проекта за Общ устройствен план се обявиха 49 съветници. Преди гласуването, по време на дебата, се чуха предимно положителни становища.

 30.06.2022 10:39
Общинският съвет в  Стара Загора прие новия Общ устройствен план

Общинските съветници подкрепиха единодушно предложението за нов Общ устройствен план на Стара Загора. Точката беше първа в дневния ред на редовното заседание днес.

В подкрепа на проекта за Общ устройствен план се обявиха 49 съветници. Преди гласуването, по време на дебата, се чуха предимно положителни становища.

Кметът Живко Тодоров благодари на екипа по изработването на новия Общ устройствен план, както и на общинските съветници, работили активно по проекта.

"На първо място с този ОУП се коригираха налични противоречия по отношение на действащи ПУП-ве, които се разминаваха с действащия Общ устройствен план. Няма да се налага сега да се правят частични изменения на почти всяка сесия, каквато порочна практика имаше. В този смисъл планът в цялост ще реши тези действащи противоречия, така и гражданите ще са по-спокойни, тъй като към момента голяма част от тях внасят инвестиционните си намерения на база на приети ПУП-ве след приетия през 2011 година Общ устройствен план, които бяха в противоречие със самия ОУП и това създаваше проблеми", каза в залата Тодоров. 

По думите на Тодоров с този нов  ОУП не се застрашават действащи зелени площи в града, което е много важно и в синхрон с политиката на Общината и ОбС по опазване на зелени площи. Дава се възможност за едни намалени показатели на строителство и по-малко застрояване, както и за реализиране на строителство при спазване на закона и параметрите.

"Считам, че най-голямото достойнство на ОУП е, че разширява значително зоната за инвестиции, а в Стара Загора има нужда от повече индустриални терени", добави още кметът.

Ако има случаи и конкретни жалби относно ОУП, то те ще бъдат отразени и коригирани, където има основание за това, категоричен бе Тодоров.

"Индустриална зона "Загоре" е на път да се запълни изцяло след закупуването на свободни терени. Затова ми се иска да повдигнем отново въпроса за Летище Стара Загора и неговото бъдещо развитие като индустриална зона. Стара Загора трябва да има алтернатива и считам, че в следващите няколко заседания трябва да се обединим около това, да поискаме от държавата тези терени да бъдат развити като индустриална зона със запазване на пистата, както сме коментирали многократно. Съответно тези 2200 декара там да бъдат развити, да бъде изградена инфраструктура, за да може с тях да привлечем бъдещи инвеститори. Изпускаме доста инвеститори поради това, че не разполагаме с търсените от тях терени от по 60-80-100 декара с изградени комуникации - като например "Билла", която искаше да изгради тук логистичен център. Бъдещето на Стара Загора е свързано с тази зона. Тя трябва да бъде развита и се надявам, че ще има консенсус по това в рамките на следващите заседания, за да изпратим становището на ОбС, с което да поискаме Летището да бъде прехвърлено към Индустриална зона "Загоре" и да започнем да го развиваме. Със съдействието на социалния министър Георги Гьоков на среща с г-жа Корнелия Нинова тя прие идеята и започна да работи по нея. Но политическата нестабилност ще забави отново тези процеси. За да не губи Община Стара Загора своите проценти в Индустриална зона "Загоре" при вкарването в нея на Летището, което е държавна собственост, трябва да вкараме в нея "Еленино" и други терени, за да бъдат развивани и те. Край Летишето минава газ, има електричество и вода, и бъдещето на Стара Загора е там да се създадат работни места. "Зелената сделка" един ден ще стане факт и ние през това време трябва да подготвим алтернатива за заетост", поясни още Живко Тодоров.

Одобрените до настоящия момент Подробни устройствени планове със съответните заповеди на кмета на Община Стара Загора или с решения на ОбС запазват своето действие, гласи решението на ОбС.

Проектът за Общ устройствен план на Община Стара Загора – окончателен проект предвижда нови жилищни територии източно и западно на града, както и разширяване на производствените зони около съществуващите в южната част на гр. Стара Загора. В южната периферия на града е предвидена и високотехнологична производствена устройствена зона. Курортното селище Старозагорски бани се разраства в посока землищата на граничещите с него села – с. Ново село, с. Пряпорец и с. Сулица, като се разширяват териториите за курортни, жилищни зони и зони за вилни селища. За всички села в община Стара Загора са предвидени територии в близост до регулацията на селата за жилищно и промишлено застрояване. Територията на парк „Бедечка“, за която е налице влязло в сила изменение на ОУП 2011г., одобрен с Решение № 1115 по протокол № 25 от заседание на 28.09.2017г. на Общински съвет Стара Загора – не е предмет на настоящата разработка на Общ устройствен план на Община Стара Загора.

 

Автор: Светла Тенева

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери кмет | Стара Загора | Живко Тодоров | план | устройствен | ОбС | Общ

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори